In gesprek met Verpleegkundig Specialist in opleiding Babeth Maaskant

28 mrt. 2023 08:30

In het kader van de Week van de Verpleegkundig Specialist in de Oncologie (VSO) gaan we deze week in gesprek met drie verpleegkundigen in opleiding tot Verpleegkundig Specialist (VS). Alle drie willen ze deze zomer de opleiding succesvol gaan afronden. Vandaag spreken we Babeth Maaskant, werkzaam op gastro-enterologische chirurgie (darmkankerchirurgie).

Foto Babeth Maaskant DEF Widget2
Wat ik heb bereikt kunnen anderen ook! Waar een wil is, is een weg, dicht bij jezelf blijven en doen waar je gelukkig van wordt.
Babeth Maaskant Verpleegkundig Specialist

Babeth: “Voordat ik besloot Verpleegkunde te gaan studeren heb ik twee jaar Accountancy gestudeerd. De overstap naar Verpleegkunde blijkt de beste stap te zijn geweest. In 2017 ben ik afgestudeerd. Waarna ik ben gaan werken in het Erasmus MC. Toen ik vanuit Rotterdam voor de liefde naar Amsterdam verhuisde ben ik op advies van een KNO-arts uit het UMCU gaan solliciteren bij het AVL. Sinds 2018 werk ik in het AVL. Daar ben ik de opleiding tot oncologieverpleegkundige gaan doen. Met veel plezier heb ik op een verpleegafdeling gewerkt, voordat ik de opleiding tot Verpleegkundig Specialist ging doen. Na de oncologieopleiding had ik de smaak te pakken. De gesprekken met verschillende disciplines op een diepgaander niveau maakte dat ik nog meer kennis op wilde doen op zowel verpleegkundig als medisch gebied”.

Wat is volgens jou het verschil tussen een verpleegkundige en verpleegkundig specialist?

“Wat ik als oncologieverpleegkundige heel mooi vond is om de patiënt tijdens de intense periode van de opname te begeleiden en verpleegkundige interventies op maat in te zetten. Ik merkte alleen dat ik het jammer vond dat ik niet wist hoe het voor en na de opname met de patiënt ging. Als verpleegkundig specialist van de oncologische chirurgische gastro-enterologie kan ik straks na mijn opleiding de schakel zijn tussen het verpleegkundig- en medisch domein. Dan kan ik een patiënt vanaf het moment van de diagnose tot en met de follow-up fase begeleiden. En ik kan zelfstandig behandelplannen maken en diagnostiek inzetten. Daarnaast merk ik dat in gesprekken met patiënten de combinatie van de medische en de verpleegkundige kennis erg waardevol is. Door oog te hebben voor mogelijke consequenties van de ingrepen of complicaties en hier samen met de patiënt preventief op in te spelen. Of als er een complicatie voordoet de patiënt begeleiden en behandelen. Ik kan beoordelen of inzet van andere disciplines gewenst is en zo nodig in consult vragen, om zo zorg op maat te geven.”

Hoeveel dagen studeer en hoeveel dagen werk je en hoe combineer je dat met je privéleven?

“Ik werk 3 dagen en heb 1 dag per week een studiedag. Daarbij studeer ik vaak doordeweeks op mijn vrije dag. Ik probeer - wat soms niet helemaal lukt - om niet in het weekend te studeren, zodat ik kan golfen, afspreken met vriendinnen en familie of een weekend weg met mijn vriend”.

Wat vind je zo interessant aan de opleiding?

“De combinatie van praktijk en theorie vind ik heel leuk. Door de opleiding weet ik goed tot hoe ver mijn kennis kan gaan en op welk moment ik een ander specialisme in consult dien te vragen. Daarbij vind ik het heel interessant om meer te leren over onderzoek doen en dit zelf uit te voeren. Het doet me goed om actief bezig te zijn met het verbeteren van de zorg. Zoals de mening van de patiënt, oog voor een effectievere werkwijze, het milieu en de zorgkosten”.

Wat zijn je plannen voor de toekomst als je straks Verpleegkundig Specialist bent?

“Ik wil mij verder ontwikkelen in mijn rol als Verpleegkundig Specialist en mijn kennis blijven uitbreiden in het specialisme waarin ik werk. En verder laten ik me verrassen wat de toekomst me brengt”.