Onthulling ‘Real Time Kingfisher Clock’ van Maarten Baas in het Antoni van Leeuwenhoek

14 jul. 2023 08:30

De Nederlandse ontwerper Maarten Baas heeft een uurwerk speciaal voor het Antoni van Leeuwenhoek ontworpen: de ‘Real Time Kingfisher Clock’. Dit uurwerk met twaalf illustraties in de cijferplaat, die elk als animatie in een uur tijd worden opgebouwd, is een 12 uur durende performance. Baas vroeg zijn vroegere tekenleraar Jan Jutte om de illustraties te maken. De klok, die achter in de centrale hal hangt, is een lust voor het oog en een aangename afleiding voor patiënten, bezoekers en medewerkers.

Onthulling Klok 20230712 11

"Prettig voor de ogen"

Het AVL is zeer vereerd een kunstwerk van de hand van Maarten Baas te ontvangen voor de kunstcollectie. ‘Prettig voor de ogen’ is het motto van de kunstcommissie van het AVL. Hiermee wil de commissie aangeven dat de kunst die wordt tentoongesteld een tegenwicht geeft aan de minder fijne kanten die voor de meeste patiënten en bezoekers nu eenmaal verbonden zijn aan een bezoek aan het AVL. Kunst biedt de mogelijkheid voor een blik naar buiten. Aangenaam, open en geen associatie met de ziekte kanker, zonder dat de werken oppervlakkig worden of aan kwaliteit inboeten. Ook voor medewerkers is kunst een rustpunt of afleiding van de dagelijkse werkzaamheden.

Wereldwijde erkenning

Baas (1978) wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke Nederlandse ontwerpers van het begin van de 21e eeuw. Hij wordt vaak omschreven als een 'auteur ontwerper', waarbij zijn werken op de grens liggen tussen kunst en design. Het werk van Baas staat bekend als rebels, intellectueel, theatraal en artistiek en bevindt zich in grote museale collecties zoals van het MoMA in New York en het Victoria and Albert Museum in Londen, maar ook in privécollecties. Veel reizigers kennen zijn Schiphol clock, de drie meter hoge klok die sinds 2016 op luchthaven Schiphol hangtle. Daarin verft en verwijdert Baas in real time de wijzers van de klok met een verfroller en poetsdoek.

Klok Maarten Baas

De Real Time Kingfisher Clock

Ontwerper Maarten Baas en illustrator Jan Jutte konden helaas niet live aanwezig zijn bij de onthulling. Edith Krab ging met ze in gesprek over hoe de klok tot stand is gekomen. Bekijk de video door op de afbeelding te klikken.

Stichting Patiëntenzorg Antoni van Leeuwenhoek

Stichting Patiëntenzorg heeft als doel de sfeer in het Antoni van Leeuwenhoek zo prettig mogelijk te maken. De zestig vrijwilligers hebben persoonlijke aandacht voor de patiënt, diens familie en naasten hoog in het vaandel staan en proberen het leefklimaat van de patiënten en zij die bij de verpleging betrokken zijn te verbeteren.

Zo ontvangen zij patiënten en begeleiders met iets te drinken op de poliklinieken en de dagbehandeling, verzorgen ze bloemen en planten voor de centrale hal en wachtruimten, zorgen ze voor een wisselende collectie ingelijste reproducties en bezoeken ze patiënten met een rijdend winkeltje en een boekenkar.

Daarnaast organiseren de vrijwilligers van Stichting Patiëntenzorg bijzondere activiteiten, zoals een middag rond Pasen en Kerstmis.

Stichting Patiëntenzorg is een belangeloze organisatie, ANBI-geregistreerd, die geheel afhankelijk is van de financiële steun van bedrijven en particulieren.