Barbara Broekman Oriental Woman T
123

Barbara Broekman

Tribute to life en On Victorian and Oriental Women

Barbara Broekman maakt monumentale kunstwerken op basis van textielpatronen en -technieken. In haar werk onderzoekt ze de relatie tussen kunst, textiel en universele menselijke thema's als liefde, verlies, onderdrukking en conflict.

Het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis is nauw verweven met Barbara's persoonlijke geschiedenis: haar moeder verbleef meerdere keren in het ziekenhuis en blies er uiteindelijk haar laatste adem uit. Het muurvullende werk ‘Tribute to life’ is een viering van de schoonheid van het menselijk bestaan ​​in al zijn complexiteit. Het werk zoomt als het ware in en uit op de kleinste en grootste elementen van ons aardse bestaan. Microscopische shots van gezonde en zieke lichaamscellen worden verweven met beelden van mensenmassa's en satellietbeelden van de aarde. De verschillende beelden worden gecombineerd tot een organische en repetitieve compositie.

Het werk bestaat uit ongeveer 1000 afbeeldingen die Broekman verzamelde uit boeken, tijdschriften, encyclopedieën en internet. Vervolgens zijn deze met de hand uitgesneden, op kleur gesorteerd en in patronen gerangschikt. Door dichter bij het kleurrijke en dynamische beeld te komen, kunnen kleine portretten worden gedetecteerd. Dit zijn personen - de kunstenaar dierbaar - die door kanker zijn getroffen. Met dit bijna hallucinerende werk doet Broekman een beroep op universele emoties. Broekman: ‘We zijn zo onbeduidend in dit universum, maar zo rijk om er even deel van uit te maken. Op de momenten dat we oog in oog staan ​​met onze eigen sterfelijkheid, ervaren we het leven ten volle.

Het werk brengt op een aangrijpende manier onderzoek en liefdevolle zorg samen. Antoni van Leeuwenhoek was de eerste die ontdekte dat alle organismen bestaan ​​uit cellen en ‘dierkens’. Bij Broekman veroorzaakten zijn boeken uit de 17e eeuw met tekeningen een schok van herkenning. Als kunstenaar die regelmatig met textiel werkt, zag ze in de ingewikkelde structuren van microscopisch kleine tekeningen duidelijke overeenkomsten met de technieken en patronen die ten grondslag liggen aan textiel. 

Barbara Broekman (1955) - Tribute to life, 2007 
Dit werk bevindt zich in de hal bij de bibliotheek.

Barbara Broekman (1955) - On Victorian and Oriental Women, no. 3
Dit werk bevindt zich in de hal  van de afdeling Radiotherapie.

Energy

Dit werk van Barbara Broekman straalt van alle kanten. Energy is optimistisch van aard. De golvende lijnen en reflecterende materialen geven dit indrukwekkende werk een dynamisch en levendig karakter. Alles lijkt in beweging.

   

Barbara Broekman (1955) - Energy, 2004                                                                                                                                                   
Collage van holografisch papier, perspex.

Dit werk bevindt zich in de Centrale hal achter balie nucleaire geneeskunde en radiologie. Vanwege de Corona restricties is dit werk op het moment alleen online te zien. Het bevindt zich op een locatie waar de doorstroom van mensen gegarandeerd moet zijn.

Cells

Barbara Broekman (1955) - Cells, 2007                                                                                                                                                 
Hand geborduurde tapisserie.

Dit werk is niet publiek toegankelijk. 

Bron: Barbara Broekman