Bloedafname

Op de afdeling Bloedafname kunt u terecht voor het afnemen van bloed of het inleveren van urine en feces. Het laboratorium voert vervolgens de door uw arts aangevraagde onderzoeken uit. De uitslagen hiervan worden gerapporteerd aan de aanvragend arts.

  • De bloedafname zit op de begane grond bij poli 3.
  • Open: maandag tot en met vrijdag van 07:00 tot 17:00 uur.

Als u de resultaten van uw onderzoek wilt weten, kunt u contact opnemen met de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd.

Belangrijk om te weten

Hoe gaat het afnemen van bloed?

U komt bij ons langs met uw afsprakenkaart en scant deze bij de zuil. Vervolgens krijgt u een nummer en neemt u plaats in de wachtkamer. Zodra uw nummer verschijnt op het scherm staat hierbij het nummer van de prikcabine aangegeven waar u verwacht wordt. Vervolgens loopt u naar de aangegeven prikcabine en zal de doktersassistente u verder helpen.

Privacy

Mocht u meer privacy willen tijdens het prikken, dan kan dat. U kunt dit van tevoren aangeven bij de balie. Nadat het laboratorium het monster heeft onderzocht, zal de arts op een afgesproken moment de resultaten met u bespreken.

Wat als u nuchter moet blijven?

Voor sommige onderzoeken moet u nuchter zijn bij het bloedprikken. U hoort van uw arts of dit nodig is. Het betekent dat u vanaf 22:00 uur op de avond van tevoren niets meer mag eten of drinken. Een beetje water drinken mag wel. Natuurlijk kunt u ook gewoon uw medicijnen innemen.

Volg de aanwijzingen van uw arts goed op. Dan weten we namelijk zeker dat de uitslag van het onderzoek klopt.

Hoe gaat het inleveren van urine?

Het is belangrijk dat u de urine op de juiste manier verzamelt. Volg de aanwijzingen van uw arts daarom goed op. We raden vrouwen af om tijdens hun menstruatie urine af te geven. Ochtendurine heeft de voorkeur.

Plas het eerste deel van de urine uit in het toilet. Het middelste deel van de urine doet u in het potje dat u hebt meegekregen van de Bloedafname of de Polikliniek.

Op het potje moet staan: uw volledige naam met voorletters, uw geboortedatum en de datum en het tijdstip waarop de urine is verzameld. 
Let op: lever de urine zo snel mogelijk in, liefst binnen twee uur.

Hoe gaat het inleveren van 24-uurs urine?

Bent u gevraagd 24 uur lang uw urine te verzamelen? Gebruik dan de urinebokalen die u van de (Poli)kliniek of Bloedafname heeft gekregen. Kies daarna een dag uit, waarop u begint.

Op de bokalen schrijft u uw naam, uw geboortedatum en de begindatum. Uw eerste ochtendurine vangt u niet op. Alles wat u daarna uitplast, verzamelt u wel. Dus ook de ochtendurine van de volgende dag. U stopt weer op hetzelfde tijdstip waarop u de vorige dag bent begonnen met verzamelen.

Schrijf op de bokaal hoe laat u bent gestopt. Tot slot neemt u alles mee naar de afdeling Bloedafname. Ligt u in het ziekenhuis, dan regelt de verpleging dit voor u.

Een paar tips: giet geen spoelwater in de bokalen en begin helemaal opnieuw (met een lege bokaal, op een volgende dag) als er tijdens het verzamelen urine verloren is gegaan.