Gelaatsprothetiek

Als u aan uw gezicht wordt geopereerd, kan een deel van uw aangezicht beschadigd raken. Dit kunnen we soms herstellen met een gelaatsprothese, bijvoorbeeld van de neus, een oor of oog. De gelaatsprotheses worden op maat gemaakt en in vorm en kleur op uw gezicht afgestemd. Na plaatsing, komt u ongeveer twee keer per jaar terug voor controle.

Uw behandelend specialist of huisarts kan u naar ons verwijzen, u kunt ook zelf contact opnemen. Raadpleeg uw zorgverzekeraar over de vergoeding van kosten. De afdeling Gelaatsprothetiek bevindt zich op Polikliniek 1D.

Wat doen we voor u?

Drie maanden na de operatie is uw huid meestal genoeg hersteld om te starten met het vervaardigen van een gelaatsprothese. De gelaatsprothese kan worden bevestigd met speciale huidlijm of, in sommige gevallen, met magneten.

  • Bevestiging van prothese met huidlijn
  • Bevestiging van prothese op basis van implantaten

In september 2018 maakte de Volkskrant een video over het werk van de afdeling Gelaatsprothetiek:

Ons team

Het team Gelaatsprothetiek bestaat uit Shirley Bouman en Rene Wolterink. Wij werken samen met de hoofd-hals artsen en de tandartsen.

Bevestiging van een prothese met huidlijm

De lijm brengt u aan op de buitenrand van de prothese. Een dunne laag van ongeveer een halve centimeter breed is voldoende. Er zijn twee soorten protheselijm. De een is een witte lijm op waterbasis, die transparant opdroogt. Het duurt ongeveer tien minuten voordat u de prothese kunt aanbrengen. Een föhn versnelt het proces. 's Avonds kunt u de prothese voorzichtig lostrekken en de lijmresten verwijderen met water en zeep.

U kunt de prothese ook vastplakken met een transparante synthetische lijm die maar twee tot drie minuten hoeft te drogen. 's Avonds kunt u de prothese voorzichtig lostrekken en de lijmresten verwijderen met een speciale lijmrestenverwijderaar.

Bevestiging van een prothese op basis van implantaten

Bij een prothese met implantaten 'klikt' u de prothese met magneetjes vast op metalen busjes in uw hoofd. Hiervoor moet u twee kleine operaties ondergaan. De eerste keer plaatsen we drie kleine schroefjes in het bot. Dit gebeurt onder algehele narcose. Deze schroefjes moeten drie tot zes maanden ingroeien. Daarna plaatsen we de metalen doorvoer door de huid, de busjes, onder lokale verdoving.

Het is belangrijk dat u de huid rondom de busjes goed schoon houdt. U kunt hiervoor de implantaten dagelijks met een zachte tandenborstel en Hibiscrub 'poetsen'. Hibiscrub kunt u zonder recept krijgen. De achterkant van uw prothese en de magneten kunt u schoonmaken met een alcoholoplossing van 70% op bijvoorbeeld een wattenschijfje.

Hoe maak ik een afspraak met de afdeling Gelaatsprothetiek?

Voor meer informatie of het maken van een afspraak, kunt u rechtstreeks naar ons bellen.

Wie betaalt de gelaatsprothese?

De kosten voor een gelaatsprothese worden meestal vergoed door uw zorgverzekeraar. Kijk in uw polis voor de exacte voorwaarden.