Promotie Nikki IJzerman: “Heel inspirerend hoeveel mensen hetzelfde doel hebben”

“Op de middelbare school vond ik biologie al fascinerend, vooral het menselijk lichaam. Nu, als arts, is dat niet anders. Ik wil niet alleen mensen helpen, maar de bestaande behandelingen ook beter laten aansluiten op unieke kenmerken van de patiënt, zoals leeftijd, geslacht en erfelijke eigenschappen. Deze unieke kenmerken kun je identificeren door subgroepen in kaart te brengen.

In mijn promotieonderzoek focuste ik op twee zeldzame wekedelentumoren: angiosarcoom en gastro-intestinale stromaceltumoren, kortweg GIST. Deze laatste tumoren komen voor in het gehele maagdarmstelsel. Ik heb verschillende subgroepen GIST-patiënten onderzocht. Ik concludeerde dat er bij de behandeling en begeleiding rekening moet worden gehouden met onder andere het geslacht en de leeftijd van de patiënt en de locatie van de GIST. Met locatie bedoel ik zowel de plaats van de tumor in het lichaam als de plaats van behandeling: deze kan beter in een van de vijf gespecialiseerde GIST-centra plaatsvinden, die tezamen het GIST-consortium vormen. Een dergelijke samenwerking blijkt belangrijk bij de behandeling van patiënten met zeldzame tumoren zoals GIST.

Op een congres in Barcelona mocht ik over mijn onderzoek vertellen. Het was heel inspirerend om te zien hoeveel mensen bijeen waren met allemaal hetzelfde doel: patiënten met deze zeldzame tumor helpen.”

Nikki verdedigt haar proefschrift op woensdag 31 mei.

Het proefschrift
GIST and Angiosarcoma: A personalised treatment of two sarcoma subtypes

Promotor
prof. dr. A.H.J. Mathijssen

Copromotor(s)
dr. N. Steeghs

Praktische informatie

Livestream