Botscan

Met een botscan kunnen we afwijkingen in botten en gewrichten opsporen. Dit doen we door een heel klein beetje radioactieve stof in uw bloed te injecteren. Deze stof wordt binnen een paar uur door uw botweefsel opgenomen.

Daarna gaat u in een scanner. Door de radioactieve stof kunnen al uw botten en gewrichten goed in beeld gebracht worden. Er zijn geen bijwerkingen: de radioactieve stof is niet schadelijk en u plast het gewoon weer uit.

Verloop van de diagnose

Geen sieraden of ander metaal

Sieraden of ander metaal op uw lichaam mag niet. Denk ook aan een gebitsprothese, een gehoorapparaat of een broekriem.

U krijgt een speciale stof ingespoten

Ongeveer 3 uur voor de botscan spuit de nucleair geneeskundige of de medisch nucleair werker de radioactieve stof in een bloedvat in uw bovenarm.

De scan wordt ingsteld op de juiste positie

Voor de scan zelf moet u 15 minuten zo stil mogelijk liggen op een smalle tafel in de scan.

Wat gaat er gebeuren

Hoe gaat een botscan in zijn werk?

Ongeveer 3 uur voor de botscan spuit de nucleair geneeskundige of de medisch nucleair werker de radioactieve stof in een bloedvat in uw bovenarm. U moet veel drinken, want dat zorgt ervoor dat de stof beter door uw botten wordt opgenomen. Vlak voordat u door de scanner gaat, moet u zoveel mogelijk uitplassen. Radioactieve stof in uw blaas verstoort het beeld, waardoor het moeilijker te beoordelen is.

Voor de scan zelf moet u 15 minuten zo stil mogelijk liggen op een smalle tafel in de scan. Afhankelijk van wat we zien, maken we mogelijk nog extra beelden. Dit kan de duur van de scan met 5 tot 15 minuten verlengen. Het stil liggen tijdens de scan is misschien wat ongemakkelijk en de injectie kan wat gevoelig zijn. U wordt tijdens het hele onderzoek begeleid door een medisch nucleair werker.

Voorbereiding

Tijdens het onderzoek mag u uw kleren gewoon aanhouden. Maar sieraden of ander metaal op uw lichaam mag niet. Denk aan een gebitsprothese, een gehoorapparaat of een broekriem. Iemand meenemen ter ondersteuning mag altijd. Echter tijdens het onderzoek, moet diegene in de wachtkamer blijven.

Na het onderzoek

De radioactieve stof wordt snel door uw lichaam afgevoerd. Door veel te drinken gaat dit nog sneller. U hoeft verder niets te doen en er zijn geen bijwerkingen.

De uitslag van de scan wordt naar uw behandelend arts gestuurd.

Zwangerschap en borstvoeding

Een ongeboren kind is gevoelig voor straling. Informeer altijd uw arts als u zwanger bent of denkt te zijn, zodat de risico’s van de straling afgewogen kunnen worden tegen de noodzaak van het onderzoek.

Geeft u borstvoeding, dan moet u de eerste 24 uur na het onderzoek de melk afkolven en wegspoelen door de wc.