Colonscopie

Een colonoscopie is een kijkonderzoek in de dikke darm dat uitgevoerd wordt op de afdeling Onderzoek en Behandel Centrum (OBC). Met een endoscoop, een slangetje met aan het uiteinde een miniatuurcamera, gaan we via de anus in de dikke darm.

Nader onderzoek

Als het nodig is, kunnen we met een speciaal tangetje stukjes weefsel weg nemen voor nader laboratoriumonderzoek.

Wat gaat er gebeuren

Hoe gaat een colonoscopie in zijn werk?

Tijdens het onderzoek ligt u met ontbloot onderlichaam op uw linkerzij op de behandeltafel.

De arts brengt de scoop in via uw anus en schuift hem langzaam op. Dit is een onprettig gevoel. Mogelijk moet u van houding veranderen, zodat de slang beter kan doorschuiven. Tijdens het onderzoek blazen we wat lucht in uw darmen om de darmwand beter te kunnen zien.

Als we iets zien wat we nader willen onderzoeken, dan nemen we met een speciaal tangetje wat weefsel weg. Hier voelt u niets van.

Voorbereiding

Uw darmen moeten voor het onderzoek leeg en ‘schoon’ zijn. Daarom krijgt u van te voren een dieet, laxeermiddelen en een darmspoelmiddel mee naar huis. Volg daarvan de instructies precies op.

Op een speciaal spreekuur legt de verpleegkundige uit hoe het onderzoek verloopt en hoe u zich moet voorbereiden. U hoort dan ook welke medicijnen u wel en niet mag innemen.

We raden u aan iemand mee te nemen om u naar huis te brengen.

Na het onderzoek

Als er geen bijzonderheden zijn, hoort u dat meteen. Zijn er stukjes weefsel weggenomen, dan duurt het onderzoek daarvan ongeveer 10 werkdagen. We maken direct een afspraak om die uitslag op de polikliniek met u te bespreken.

U kunt wat buikkrampen hebben en mogelijk wat bloedverlies. Dat moet snel minder worden. Als het bloedverlies of de buikkrampen verergeren, moet u contact opnemen met uw arts.

Verloop van de diagnose

Wachtruimte OBC

U wordt door de verpleegkundige uit de wachtruimte gehaald.

Opslagruimte scopen

Voor iedere patiënt de juiste scopie.

Colonoscopie onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt u met ontbloot onderlichaam op uw linkerzij op de behandeltafel.

Uitslag

We maken direct een afspraak om de uitslag op de polikliniek met u te bespreken.