Coloscopie

Wat is een coloscopie?

Een coloscopie is een kijkonderzoek in de dikke darm dat uitgevoerd wordt op de afdeling Onderzoek en Behandel Centrum (OBC). Met een endoscoop, een slangetje met aan het uiteinde een miniatuurcamera, gaan we via de anus in de dikke darm.

Een coloscopie wordt ook wel colonscopie of colonoscopie genoemd.

Nader onderzoek

Als het nodig is, kunnen we met een speciaal tangetje stukjes weefsel wegnemen voor nader laboratoriumonderzoek.

OCB Coloscopie Still

Coloscopie: hoe gaat het in zijn werk?

Wilt u meer weten over een coloscopie? Wat is het precies en hoe kunt u zich het beste voorbereiden? Wij hebben de belangrijkste informatie voor u samengevat in een animatie:

Wat gaat er gebeuren

Hoe gaat een coloscopie in zijn werk?

Tijdens het onderzoek ligt u met ontbloot onderlichaam op uw linkerzij op de behandeltafel.

De arts brengt de scoop in via uw anus en schuift hem langzaam op. Dit is een onprettig gevoel. Mogelijk moet u van houding veranderen, zodat de slang beter kan doorschuiven. Tijdens het onderzoek blazen we wat lucht in uw darmen om de darmwand beter te kunnen zien.

Als we iets zien wat we nader willen onderzoeken, dan nemen we met een speciaal tangetje wat weefsel weg. Hier voelt u niets van.

Voorbereiding

Uw darmen moeten voor het onderzoek leeg en ‘schoon’ zijn. Daarom krijgt u van te voren een dieet, laxeermiddelen en een darmspoelmiddel mee naar huis. Volg daarvan de instructies precies op.

Op een speciaal spreekuur legt de verpleegkundige uit hoe het onderzoek verloopt en hoe u zich moet voorbereiden. U hoort dan ook welke medicijnen u wel en niet mag innemen.

We raden u aan iemand mee te nemen om u naar huis te brengen.

Na het onderzoek

Als er geen bijzonderheden zijn, hoort u dat meteen. Zijn er stukjes weefsel weggenomen, dan duurt het onderzoek daarvan ongeveer 10 werkdagen. We maken direct een afspraak om die uitslag op de polikliniek met u te bespreken.

U kunt wat buikkrampen hebben en mogelijk wat bloedverlies. Dat moet snel minder worden. Als het bloedverlies of de buikkrampen verergeren, moet u contact opnemen met uw arts.