NPO Radio 1 - Zonnebank schadelijk?

Vandaag verschenen er in de media berichten over de relatie tussen het risico op huidkanker en zonnebank zonnen. Dermatoloog Elsemieke Plasmeijer hierover: “Zonnen onder een zonnebank is absoluut schadelijk voor de huid en vergroot de kans op huidkanker. De kans op een melanoom, een kwaadaardige vorm van huidkanker, is bij mensen die ooit onder een zonnebank gaan 20% hoger dan bij mensen die nooit onder een zonnebank gaan. Ook de kans op een plaveiselcelcarcinoom en basaalcelcarcinoom, minder agressieve vorm van huidkanker, neemt sterk toe door kunstmatig zonnen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) classificeert de zonnebank als een kankerverwekkend product te vergelijken met asbest en tabak. Ik pleit dan ook voor een verbod op zonnebanken.”

De zonnebank biedt geen enkel voordeel aldus Plasmeijer: “Voorbruinen via de zonnebank voordat je de zon ingaat heeft geen enkele zin. Het effect is te vergelijken met zonnebrandfactor 2, verwaarloosbaar dus. We moeten van het idee af dat bruin zijn, staat voor gezond. Gebruik de zonnebank niet en bescherm je als je naar buiten gaat; gebruik een hoge beschermingsfactor, smeer je elke twee uur opnieuw in en vermijd tussen 12 en 15 uur de zon.”

Elsemieke Plasmeijer lichtte het toe op NPO radio 1. Luister het hier terug. Het item was op dinsdag 4 februari tussen 09:30 - 10:00 uur.