Plaveiselcelcarcinoom

Plaveiselcelcarcinoom of plaveiselcelkanker (PCC) is een kwaadaardige tumor die ontstaat uit cellen in de opperhuid. Het komt vooral voor bij mannen (op het hoofd) en wat minder bij vrouwen (op de benen).

Op deze pagina leest u meer over de oorzaken en symptomen van plaveiselcelkanker, de meest gebruikte onderzoeken om de diagnose te stellen en de meest voorkomende behandelvormen bij plaveiselcelkanker. Het AVL is een erkend expertisecentrum voor plaveiselcelcarcinoom.

Bezoek ook ons AVL Huid en Melanoomcentrum en lees meer over onze specialisten, patiënttevredenheid, nieuws en innovatie.

Oorzaken en symptomen plaveiselcelcarcinoom

Voordat u een plaveiselcelcarcinoom krijgt, kunt u last hebben van verhoorning van de huid (huidschade door de zon). Dit kan uitgroeien tot een plaveiselcelcarcinoom. De tumor zelf is een langzaam groeiend wratachtig knobbeltje, dat niet jeukt en pijn kan doen.

Deze vorm van kanker treedt overwegend op boven de 40 jaar. De meest voorkomende oorzaak is veelvuldige blootstelling aan zonlicht over een lange periode. Het plaveiselcelcarcinoom komt voornamelijk voor in huidgebieden die veel aan zonlicht worden blootgesteld. Maar ook afweerremmende medicatie kunnen een rol spelen bij het ontstaan van plaveiselcelcarcinoom.

 

Diagnose

Om de diagnose plaveiselcelkanker te kunnen stellen, worden de volgende onderzoeken verricht:

Behandelopties plaveiselcelcarcinoom

Welke behandeling u precies krijgt, hangt af van het type tumor. Ook uw verdere gezondheid en conditie zijn van belang. U hoort vooraf precies wat er gaat gebeuren en er is alle tijd om uw vragen te stellen. Uw behandeling zal bestaan uit één of meer van onderstaande behandelingen: