Plaveiselcelcarcinoom

Plaveiselcelcarcinoom, ook wel bekend als plaveiselcelkanker, (PCC) is een kwaadaardige tumor die ontstaat in de plaveiselcellen. Dat zijn de dunne, platte cellen die het grootste deel van de buitenste laag van de huid (de opperhuid) vormen. Deze kankersoort kan overal op het lichaam ontstaan, maar komt het meest voor op de plekken die vaak in de zon komen, zoals het hoofd, de nek en de armen. Het komt vooral voor bij mannen (op het hoofd) en wat minder bij vrouwen (op de benen). Plaveiselcelcarcinoom begint vaak als een kleine, rode knobbel of zweer die niet goed geneest. Zonder behandeling kan het carcinoom groeien en zich verspreiden naar andere delen van het lichaam.

Op deze pagina leest u meer over de oorzaken en symptomen van plaveiselcelkanker, de meest gebruikte onderzoeken om de diagnose te stellen en de meest voorkomende behandelvormen bij plaveiselcelkanker. Het AVL is een erkend expertisecentrum voor plaveiselcelcarcinoom.

Bezoek ook het AVL Huid en Melanoomcentrum en lees meer over onze specialisten, patiënttevredenheid, nieuws en innovatie.

Huidziekten

Er zijn een aantal verschillende huidziekten die kunnen worden geclassificeerd als plaveiselcelcarcinoom. Het meest voorkomende type is een laesie die zich op het huidoppervlak vormt. Deze gezwellen kunnen een voorstadium van kanker (precancereus) zijn. Andere soorten plaveiselcelcarcinomen kunnen zich ontwikkelen in het slijmvlies van de mond, neus of keel.

Stadia

We maken onderscheid tussen de verschillende stadia van plaveiselcelcarcinoma. Plaveiselcelcarcinoom in een vroeg stadium is beperkt tot het gebied waar het is ontstaan en is niet uitgezaaid naar andere delen van het lichaam. Plaveiselcelcarcinoom in een gevorderd stadium heeft zich buiten de primaire locatie verspreid en kan de omliggende weefsels of lymfeklieren aantasten.

Sofie Wilgenhof Arts In Gesprek Met Patient Hand Schudden

Oorzaken en symptomen plaveiselcelcarcinoom

Voordat u een plaveiselcelcarcinoom krijgt, kunt u last hebben van verhoorning van de huid (huidschade door de zon). Dit kan uitgroeien tot een plaveiselcelcarcinoom. De tumor zelf is een langzaam groeiend wratachtig knobbeltje, dat niet jeukt en pijn kan doen.

Deze vorm van kanker treedt overwegend op boven de 40 jaar. De meest voorkomende oorzaak is veelvuldige blootstelling aan zonlicht over een lange periode. Het plaveiselcelcarcinoom komt voornamelijk voor in huidgebieden die veel aan zonlicht worden blootgesteld. Maar ook afweerremmende medicatie kunnen een rol spelen bij het ontstaan van plaveiselcelcarcinoom.

Diagnose

Om de diagnose plaveiselcelkanker te kunnen stellen, worden de volgende onderzoeken verricht:

Behandelopties plaveiselcelcarcinoom

Welke behandeling u precies krijgt, hangt af van het type tumor. Ook uw verdere gezondheid en conditie zijn van belang. U hoort vooraf precies wat er gaat gebeuren en er is alle tijd om uw vragen te stellen. Uw behandeling zal bestaan uit één of meer van onderstaande behandelingen: