Vanaf 1 december 2020 zijn mondkapjes verplicht

1 dec. 2020 10:10

Vanaf dinsdag 1 december is het een wettelijke plicht om een mondneusmaskers te dragen in publieke binnenruimtes. Het Antoni van Leeuwenhoek wordt gezien als een publieke binnenruimte.

In principe verandert er daarmee weinig. Deze verplichting komt in plaats van het tot nu toe geldende dringend advies om een mondkapje in het Antoni van Leeuwenhoek te dragen.

Heeft u een afspraak in het ziekenhuis, of komt u op bezoek?

  • Dan is het verplicht een mondneusmasker te dragen. Dit geldt voor alle patiënten, begeleiders en bezoekers vanaf 13 jaar.
  • Neem uw eigen mondneusmasker mee. Een mondkapje moet de neus en mond volledig bedekken en het moet ontworpen zijn om de verspreiding van virussen tegen te gaan.
  • Als u geen (of een verkeerd) mondneusmasker heeft, krijgt u er een bij binnenkomst. Uw mondneusmasker doet u op in de lift of trappenhuis van de parkeergarage en voor binnenkomst en houdt u gedurende uw hele bezoek op.

Er is een uitzondering op de regel: de verplichting geldt niet voor mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondneusmasker kunnen dragen of opzetten. In overleg met de behandelaar kan worden afgeweken van bovenstaande afspraak en doen we het dringend verzoek aan de patiënt om een spatscherm (faceshield) te dragen als alternatief beschermingsmiddel.

Natuurlijk blijven daarnaast alle bestaande preventieve beschermingsmaatregelen van kracht. Zoals een gezondheidscheck bij de ingang van het ziekenhuis van patiënten en bezoekers, regelmatig handen wassen, hoesten en niezen in de elleboog, 1,5 meter afstand houden en zorg voor goede schoonmaak en ventilatie. Uw en onze veiligheid is en blijft ons heel veel waard.

Als u slechthorend of doof bent en afhankelijk van liplezen, dan kan de zorgverlener een faceshield (spatscherm) dragen. Liplezen is dan gewoon mogelijk.

Als u i.v.m. gezondheidsredenen geen mondneusmasker kunt dragen, dan mag deze af in de spreekkamer. Zolang u maar 1,5 meter afstand houdt. U kunt natuurlijk ook een eigen faceshield gebruiken.

Neemt u een begeleider mee? Dan moet de begeleider het gehele bezoek een mondneusmasker dragen. Natuurlijk mag de begeleider ook een eigen faceshield dragen.