Jacco van Rheenen gaat ontstaan darmkanker filmen met Vici-subsidie

28 feb. 2022 14:00

Jacco van Rheenen, leider van de onderzoeksgroep ‘Intravital Microscopy of Cancer’ in het Nederlands Kanker Instituut, heeft een Vici-subsidie gekregen van NWO. Hiermee gaat hij filmen hoe darmkanker ontstaat.

Voorkomen van darmkanker is beter dan genezen. Daarom gaat de groep van Jacco van Rheenen het ontstaan van darmkanker filmen, en bestuderen welke factoren kunnen leiden tot een verhoogde kans op deze ziekte. Met dit onderzoek proberen ze manieren te vinden om deze processen tegen te gaan, zodat uiteindelijk het ontstaan van darmkanker wellicht voorkomen kan worden.

Jacco van Rheenen heeft als een van de eersten ter wereld het gedrag van kankercellen gefilmd. Daarmee kan hij bijvoorbeeld op de voet volgen hoe fluorescerend gemaakte tumorcellen de primaire tumor verlaten om door de bloedbaan te gaan reizen, waarna een klein deel van de gemigreerde cellen uitzaaiingen vormt in andere organen, zoals de lever. In zijn nieuwe Vici-project gaat hij nu ook het ontstaan van kanker filmen.

Jacco van Rheenen leidt ook een onderzoeksgroep in Oncode Institute, en is hoogleraar Intravital Microscopy aan de Universiteit Utrecht/UMCU.

Darmkanker Still

De Vici-subsidie

Twaalf vooraanstaande wetenschappers uit de wetenschapsdomeinen Toegepaste en Technische wetenschappen en Gezondheidsonderzoek en Zorginnovatie ontvangen 28 maart 2022 een Vici-financiering van maximaal 1,5 miljoen euro. Hiermee kunnen ze gedurende vijf jaar een vernieuwende onderzoekslijn ontwikkelen. In totaal zijn 91 aanvragen ingediend. De Vici-financiering maakt deel uit van het NWO-Talentprogramma en is gericht op senior-onderzoekers die hebben aangetoond met succes een eigen vernieuwende onderzoekslijn tot ontwikkeling te kunnen brengen.

Lees ook