Wereld Niet Roken Dag 2022

31 mei 2022 08:00

Op 31 mei is het Wereld Niet Roken Dag. Over heel de wereld beloven mensen te stoppen met roken. Deze dag is in het leven geroepen door de World Health Organisation (WHO) in 1987 om aandacht te schenken aan de gevaren van roken. De Stoppen met roken poli van het Antoni van Leeuwenhoek sluit zich hier volledig bij aan. 

Waarschijnlijk weet u wel dat het beter is om te stoppen met roken. Van de mensen die roken wil 80% stoppen met roken. Maar wat is de reden dat wilt u stoppen? Wilt u fit zijn voor uw (klein)kinderen, geld besparen of voor uw gezondheid? Denk na of een stopmiddel, stopbegeleiding (www.ikstopnu.nl) of de gratis Stoplijn (0800-1995) u daarbij kan helpen. Begeleiding bij het stoppen, met of zonder stopmiddel, verhoogt de kans op een succesvolle rookstop. Wij willen u helpen om te beginnen met stoppen of om gestopt te blijven. Doet u mee?

Stoppen met roken poli

Als patiënt van het Antoni van Leeuwenhoek kunt u zich voor rookstopbegeleiding aanmelden bij de Stoppen met roken poli AVL. U kunt zich aanmelden via de mail of een doorverwijzing via de behandelaar/zorgverlener aanvragen.

Nanda Wiegman en Annemieke Boone zijn de twee rookstopcoaches op de Stoppen met roken poli. Zij bieden een begeleidingstraject van een jaar aan en kunnen hulpmiddelen, zoals nicotine pleisters en nicotine zuigtabletten, voorschrijven. Deze hulpmiddelen worden door uw zorgverzekeraar volledig vergoed als u het individuele begeleidingstraject bij de Stoppen met roken poli van het AVL volgt. Deze begeleiding kan telefonisch, via het videobellen of face to face zijn. Ook kunt u een vrijblijvend gesprek aanvragen over roken en de behandeling.

Wist u dat...

...de meeste mensen 5 tot 7 keer stoppen met roken voor ze blijvend gestopt zijn? Het is dus niet erg als het u niet in één keer lukt. Bedenk dan waarom het mis ging en probeer die valkuil de volgende keer te voorkomen. Met volle inzet gaat het u lukken!

...één dag stoppen met roken u al gezonder maakt?

Na 20 minuten: Het nicotineniveau in uw lichaam zakt. Uw bloeddruk en hartslag dalen. De temperatuur van uw handen en voeten wordt weer normaal (minder koud).

Na 24 uur: Alle koolmonoxide is nu uit uw lichaam. Koolmonoxide is een gas dat u binnenkrijgt door te roken. Het is een van de belangrijkste schadelijke stoffen in rook. Koolmonoxide neemt in uw bloed de plek van zuurstof in. Het vermindert daardoor de zuurstoftoevoer naar al uw organen als u rookt. Nu uw bloed weer meer zuurstof bevat, kan uw lichaam beginnen met herstellen.

Na 48 uur: Alle nicotine is nu uit uw lichaam. Wel heeft u nog enkele dagen wat cotinine in uw bloed. Dat is het afbraakproduct van nicotine. Wat merkt u ervan? U ruikt en proeft al wat beter. Uw longen beginnen aan de grote schoonmaak en u hoest waarschijnlijk slijm op.

Na 2 tot 3 maanden: De bloedcirculatie is verbeterd. Uw conditie is verbeterd. U kunt makkelijker sporten. U heeft meer energie en voelt zich fitter.