Iris Luttik – Oncologieverpleegkundige in opleiding: “Zoals die verpleegkundigen hier zijn, zo wil ik ook zijn.”

14 jul. 2023 13:30

“Ik had een beetje een persoonlijke reden om hier te solliciteren”, begint Iris Luttik, oncologieverpleegkundige in opleiding. “Ik deed de opleiding hbo-verpleegkunde en wilde eigenlijk in een verzorgingshuis of revalidatiecentrum gaan werken. Ik dacht dat je daar veel meer persoonlijk contact zou hebben, omdat mensen langer in een verzorgingshuis verblijven dan in een ziekenhuis. Dus je krijgt meer een band. Maar toen mijn vader hier in het Antoni van Leeuwenhoek kwam te liggen en ik zag hoe hier de zorg verleend werd, dacht ik: ‘Zoals de verpleegkundigen hier zijn, zo wil ik ook zijn. Zo wil ik mijn zorg verlenen.’ Ze nemen de tijd voor patiënten en ze geven je het gevoel dat die tijd er ook is. Ik vond dat heel inspirerend. Nu hoor ik ook terug van patiënten dat ze zich daardoor ook weer gewoon mens voelen."

Iris Luttink
Zoals de verpleegkundigen hier zijn, zo wil ik ook zijn. Zo wil ik mijn zorg verlenen.
Iris Luttik Oncologieverpleegkundige

Hoog complexe zorg

De zorg die hier verleend wordt kost ook vaak meer tijd, omdat het hoog complexe oncologische zorg is. Ik begon op een verpleegafdeling waar patiënten kwamen te liggen na een operatie. Het opbouwen naar herstel, de intensievere zorg en meer klinisch redeneren vond ik opeens heel interessant.

Verschillende gesprekken

Voor de opleiding oncologieverpleegkunde moet je ook kennis hebben van de interne geneeskunde, dus nu werk ik op de dagbehandeling. Het is anders dan een verpleegafdeling, want je haalt de patiënt zelf op uit de wachtkamer, je geeft de behandeling, meestal een kuur, en daarna zwaai je hem of haar weer uit. De eerste keer vinden mensen het vaak heel spannend om bijvoorbeeld chemotherapie te krijgen, maar het kan al heel snel een gewoonte worden. Het is verschillend hoe vaak mensen hier komen, maar je hebt er mensen bij die al twee jaar hier komen. Die doen het met hun ogen dicht en met hen heb je vaak lichtere gesprekken, want die gaan na de therapie gewoon weer naar hun werk of andere dingen doen. Toch is het heel verschillend. Je ziet zoveel verschillende mensen en mensen praten ook over zoveel verschillende dingen. Het is niet zo dat je met iedereen die gaat overlijden dezelfde kant qua gesprek op gaat. Je merkt ook dat hier veel mensen komen vanuit andere ziekenhuizen vanwege een trial of een speciale behandeling en dan zeggen: ‘Ik had twee jaar geleden al dood moeten zijn, maar door die studie zit ik hier nog.’ Dat vind ik dan heel mooi.

Verpleegkundig Leiderschap

Net als overal zijn er natuurlijk ook veel dingen die verbeterd kunnen worden, werkwijzen die efficiënter kunnen en dergelijke. Daarom werk ik mee aan het programma ‘Verpleegkundig Leiderschap’ en ik heb ook meegeschreven aan de nieuwe verpleegkundige visie. Leiderschap betekent onder andere dat je verbeteringen in gang zet en daar de leiding in neemt. Ik heb bijvoorbeeld een instructiefilm over drains gemaakt. Collega’s hadden hier behoefte aan en het was al een paar keer opgepakt, maar kwam nooit echt van de grond. Dus toen ben ik gaan kijken wie mij zou kunnen helpen, schreef een script. Ik pakte het op en zorgde dat de film er ook daadwerkelijk kwam. Heel leuk en enorm leerzaam om ook met dat soort zaken bezig te zijn.”

Vervolgopleiding oncologieverpleegkunde

Wil jij je net zoals Iris verder specialiseren in de oncologie? Dan is de vervolgopleiding oncologieverpleegkunde misschien iets voor jou! Er start binnenkort een nieuwe groep verpleegkundigen en er is nog plek. Daarnaast zijn er diverse vacatures voor (oncologie)verpleegkundigen, bekijk ze allemaal op werkenbijavl.nl