Dagbehandeling

Dagbehandeling Ruim WEB Layout
123

Dagbehandeling

Op de dagbehandeling staan we klaar voor alle patiënten waarvoor een opname van maximaal één dag nodig is. De oncologische behandelingen die op onze dagbehandeling plaatsvinden kunnen bestaan uit het toedienen van medicatie in de vorm van chemotherapie en/of immuuntherapie per infuus of injectie. Daarnaast wordt het toedienen van bloedtransfusies, puncties, en het doorspuiten of verzorgen van uw port-a-cath of picc katheter op de dagbehandeling verzorgd.

De behandelingen die op onze dagbehandeling plaatsvinden worden door gespecialiseerd oncologieverpleegkundigen verricht.

  • Per dag behandelen we 120 tot 140 patiënten.  
  • De afdeling bevindt zich op de 1e etage.
  • De dagbehandeling is open van maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 19:00 uur.
  • Het telefonisch verpleegkundig spreekuur is op werkdagen van 8:00 tot 9:00 uur en van 15:00 tot 16:00 uur.
  • De planning dagbehandeling is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 17:00 uur.
  • Wij hanteren de volgende uitgangspunten bij het plannen van de afspraken op de Dagbehandeling.

De duur en toediening van de behandeling hangt af van de kuur die u gaat krijgen. Hierover krijgt u vooraf informatie op het verpleegkundig spreekuur.

In de onderstaande film vindt u meer informatie over uw verblijf op dagbehandeling.

videostill dagbehandeling

Eerste keer op de Dagbehandeling

Wat staat je te wachten als je voor de eerste keer voor een chemokuur komt op de dagbehandeling van het Antoni van Leeuwenhoek? Bekijk onze voorlichtingsfilm.
Foto Mijnavl

Meest gestelde vragen over chemotherapie

Chemotherapie is een medicamenteuze behandeling bij kanker die meestal via een infuus wordt toegediend. Als het om een kortdurende kuur gaat wordt deze op de Dagbehandeling gegeven. We krijgen altijd veel vragen van patiënten. De antwoorden op de meest gestelde vragen hebben we hieronder op een rij gezet.

Welke bijwerkingen van de chemotherapie kan ik verwachten?

Chemotherapie kan verschillende bijwerkingen veroorzaken. Het is per persoon verschillend of iemand bijwerkingen ervaart en hoeveel last diegene daar dan van heeft. Het hangt vaak af van de soort chemotherapie die u krijgt. Voorkomende bijwerkingen kunnen bijvoorbeeld vermoeidheid, haaruitval of misselijkheid zijn. Maar ook bloedarmoede, daling van de witte bloedcellen of daling van de bloedplaatjes. Dit is de reden waarom we regelmatig uw bloed controleren.

Tijdens de poli afspraak met uw arts of verpleegkundig specialist kunt u eventuele bijwerkingen bespreken.

Meer informatie

Moet ik thuis bepaalde maatregelen nemen als ik chemotherapie krijg?

Resten van chemotherapie kunnen tot ongeveer een week na de kuur in het lichaam aanwezig zijn. Het aantal dagen verschilt per middel. Binnen die periode worden ze in het lichaam afgebroken en in geringe hoeveelheden afgevoerd via de uitscheidingsproducten: urine, ontlasting, wondvocht, transpiratie, speeksel en braaksel.

Uit onderzoek blijkt dat chemotherapie schadelijk kan zijn voor gezonde mensen. Vooral verpleegkundigen, die hier tijdens hun werk veel mee in aanraking komen lopen een risico. Daarom dragen wij handschoenen als bescherming. 

Omdat u thuis slechts korte tijd in aanraking komt met chemotherapie, zijn de risico’s voor u en uw naasten heel klein. Toch vinden wij het belangrijk om u op een aantal zaken te wijzen, zoals wassen, schoonmaken en naar het toilet gaan. Een verpleegkundige zal u voorafgaand aan uw behandeling hierover informeren.

Meer informatie

Waarom is mondverzorging tijdens chemotherapie belangrijk?

U kunt verschillende klachten in uw mond krijgen door chemotherapie. Het optreden van klachten en de mate van ongemak kan echter per persoon erg verschillen. Dit hangt af van het medicijn dat u krijgt en hoe uw lichaam hierop reageert. Sommige klachten zijn alleen aanwezig tijdens de behandeling, anderen nog tot een korte periode na de behandeling.

Een verpleegkundige zal u hierover voorafgaand aan uw behandeling informeren.

Meer informatie

Ik krijg chemotherapie. Wanneer begint mijn haar uit te vallen?

Veel soorten chemotherapie kunnen haaruitval veroorzaken. De mate waarin dit optreedt is afhankelijk van het soort chemotherapie en de dosering. Het haar kan geleidelijk dunner, bros en futloos worden, er kunnen kale plekken ontstaan of het haar kan in zijn geheel uitvallen. Het hoofdhaar is het meest gevoelig voor chemotherapie maar ook baard, snor, wenkbrauwen, wimpers, oksels, schaamhaar en overige lichaamsbeharing kunnen uitvallen. Haaruitval begint meestal twee tot drie weken na de eerste toediening van de chemotherapie.

Bij sommige chemokuren kunt u in aanmerking komen voor hoofdhuidkoeling om haaruitval te voorkomen.

Uw arts of verpleegkundige kan u hierover informeren.

Meer informatie

Mijn haar begint weer te groeien. Wanneer mag ik mijn haar verven?

Na uw behandeling met chemotherapie kunnen uw haar en hoofdhuid nog kwetsbaar zijn.

Als uw hoofdhuid nog gevoelig is dan kunt u beter wachten met het verven van uw haar. Vraag advies aan uw kapper wanneer u uw haar weer een kleur kan geven.

Mag ik mijn (klein)kinderen knuffelen tijdens de periode dat ik chemotherapie krijg?

Knuffelen, aanraken of een kus geven kan. Zover men weet, leidt dit niet tot schadelijke effecten.

Vertonen uw (klein)kinderen ziekteverschijnselen zoals diarree, griep, verkoudheid of andere ziektesymptomen, dan adviseren wij u om fysiek contact te laten tot dat de verschijnselen over zijn. Het is namelijk mogelijk dat uw weerstand verlaagd is door de chemotherapie en dan kunt u ziek worden van hen.

Meer informatie

Mag ik seksueel contact hebben tijdens de behandeling met chemotherapie?

Tijdens de behandeling met chemotherapie hoeft u lichamelijk contact en intimiteit niet te mijden. Wel is het verstandig om tijdens de chemokuur en in de week daarna bij het vrijen een condoom te gebruiken. Het is namelijk niet bekend óf en in welke mate chemotherapie wordt opgenomen in het sperma of het slijmvlies van de vagina.

Het boekje 80 vragen over kanker en seksualiteit kunt u gratis afhalen of bestellen via het Centrum Patiënteninformatie in de hal van het AVL.

Mag ik visolie/ vette vis gebruiken rondom mijn chemotherapie behandeling?

Visolie of supplementen met visolie worden afgeraden vanaf 24 uur vóór en tot en met 24 uur ná de toediening van Irinotecan, Carboplatin, Cisplatin en Oxaliplatin. De reden hiervoor is dat visoliesupplementen hoge concentraties van een specifiek vetzuur (PIFA) kunnen bevatten, wat mogelijk een negatief effect heeft op de behandeling. Krijgt u een van de overige soorten chemotherapie, dan is visolie geen bezwaar. 

Meer vragen over voeding en kanker? Kijk ook eens op de website van Voeding en Kanker info.

Mag ik in de zon tijdens een behandeling met chemotherapie?

De huid is gevoeliger voor zonlicht door de behandeling met chemotherapie. Daarom adviseren wij u direct zonlicht zoveel mogelijk te vermijden en een hoge beschermingsfactor te gebruiken. Onder een hoge beschermingsfactor verstaan we factor 30 tot factor 50.

En denk eraan om uw hoofd te bedekken als uw haar door de chemotherapie is uitgevallen of dunner is geworden.

Hoe kan ik mijn (klein)kinderen het beste informeren?

Veel ouders/verzorgers willen graag weten wat ze precies aan hun kind zouden moeten vertellen als ze weten dat ze kanker hebben. Daar is geen eenvoudig antwoord op, want iedere situatie en elk kind is anders. Het hangt ook af van de leeftijd en het karakter van uw kind.

Meer informatie hierover kunt u vinden bij het Centrum Patiënteninformatie. Onze medewerkers denken graag met u mee. 

Meer informatie

Mag ik extra voeding- en kruidensupplementen nemen tijdens een behandeling met chemotherapie?

Nee, meestal heeft het geen zin om tijdens de behandeling van kanker voedingssupplementen te gebruiken. Als u volgens de adviezen van het Voedingscentrum eet en drinkt, krijgt u voldoende vitamines en mineralen binnen. Bovendien zijn er risico’s als u tijdens de behandeling voedings- en/of kruidensupplementen slikt. Voedings- en kruidensupplementen kunnen de chemotherapie minder goed laten werken.

Als u tijdens chemotherapie voedingssupplementen wilt gebruiken, bespreek dit dan altijd eerst met uw behandelend arts of verpleegkundig specialist.

Kijk voor meer informatie op de website van Voeding en Kanker info en kanker.nl.

Mag ik sporten tijdens mijn behandeling met chemotherapie?

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die lichamelijk actief blijven tijdens hun behandeling met chemotherapie daar voordelige effecten van ervaren tijdens en na het afronden van de chemotherapie. Het effect is het grootst bij mensen die onder begeleiding sporten.

Op de website van OncoNet kunt u zoeken naar fysiotherapiepraktijken die beschikken over goede beweegprogramma’s die gericht zijn op mensen met kanker.

Mag ik zelf met de auto naar huis rijden als ik een behandeling heb gehad?

Omdat we niet weten hoe u de chemokuur ervaart, adviseren we om de eerste twee behandelingen niet alleen naar huis te rijden. Het kan zijn dat u medicatie toegediend krijgt waar u wat suf van wordt en u niet zelf mag autorijden. Dit wordt met u besproken tijdens het voorlichtingsgesprek met de verpleegkundige.

Moet ik nuchter zijn voor een behandeling met chemotherapie?

Voorafgaand aan een behandeling met chemotherapie mag u thuis gewoon eten. U hoeft dus niet nuchter te zijn.

Kan ik een griepvaccinatie krijgen?

Vaccinatie tegen griep gebeurt in Nederland met een zogenaamd geïnactiveerd griepvaccin. Het is daarom ook bij patiënten met een verminderde weerstand veilig. Vaccineren tegen griep bij behandeling met chemotherapie kan dus geen kwaad. Aanbevolen wordt dit ongeveer vier dagen na de toediening van de kuur te doen.

Meest gestelde vragen over immuuntherapie

Immuuntherapie is een behandeling die ervoor zorgt dat het eigen afweersysteem kankercellen beter kan vernietigen. Het Antoni van Leeuwenhoek heeft een voortrekkersrol in onderzoek naar en behandeling met immuuntherapie.

We krijgen altijd veel vragen van patiënten. De antwoorden op de meest gestelde vragen hebben we hieronder op een rij gezet.

Wat is immuuntherapie?

Immuuntherapie is een behandeling die ervoor zorgt dat het eigen afweersysteem kankercellen beter kan vernietigen. Het is een verzamelnaam voor verschillende behandelingen die het menselijk afweersysteem in staat moet stellen kankercellen te bestrijden.

Immuuntherapie is in de afgelopen jaren de belangrijkste ontwikkeling geweest binnen de behandeling van kanker. Immuuntherapie richt zich niet op de tumor, zoals bijvoorbeeld chemotherapie of bestraling, maar op het activeren van het eigen afweersysteem.

Wat is immuuntherapie precies? Bekijk de animatie van KWF Kankerbestrijding om meer over deze behandeling te weten te komen.

Hoe werkt immuuntherapie?

In het onderstaande filmpje wordt de werking van immuuntherapie uitgelegd.

Welke bijwerkingen zijn er?

Hoeveel en welke bijwerkingen u krijgt, is lastig te zeggen. Het hangt af van het soort behandeling, de combinatie met andere medicijnen en uw gevoeligheid voor bijwerkingen.

Het kan gebeuren dat uw versterkte afweersysteem zich tegen het eigen lichaam gaat richten. U kunt dan last krijgen van een grieperig gevoel, darmontstekingen, een droge huid of huiduitslag.  Uiteraard helpen we u om de immuuntherapie zo goed mogelijk te verdragen.

De meeste bijwerkingen treden op in de eerste drie maanden van de behandeling, maar ook later tijdens de behandeling of na het stoppen van de behandeling kunnen nog steeds bijwerkingen optreden. Het is steeds belangrijk om uw arts en/of de verpleegkundig specialist op de hoogte te brengen als u bepaalde klachten ervaart.

Wat kan ik thuis doen om bijwerkingen te verminderen?

U kunt weinig doen om eventuele bijwerkingen te voorkomen. Voorafgaand aan de behandeling krijgt u van uw arts of verpleegkundig specialist te horen bij welke bijwerkingen u zeker contact moet opnemen. Om een droge huid te voorkomen wordt u geadviseerd om uw huid dagelijks in te smeren met een vette crème.

Krijg ik een droge mond van immuuntherapie?

Door immuuntherapie kunt u klachten in de mond krijgen zoals een drogere en een pijnlijke mond. Dit wordt ook wel xerostomie genoemd. De mond wordt daardoor gevoeliger voor infecties en het gebit wordt gevoeliger voor tandbederf. Daarnaast kan praten of eten moeilijker gaan. Onderstaande adviezen kunnen deze ongemakken beperken, verzachten en/of voorkomen.

Meer over een droge mond bij immuuntherapie

Moet ik mij thuis aan bepaalde leefregels houden als ik immuuntherapie krijg?

Nee, er zijn geen specifieke leefregels nodig tijdens de behandeling met immuuntherapie.

Mag ik zelf met de auto naar huis rijden als ik een behandeling met immuuntherapie heb gehad?

Omdat we niet weten hoe u de eerste kuur ervaart, is het advies om na een eerste behandeling niet alleen naar huis te rijden. Het kan zijn dat u medicatie toegediend krijgt waar u wat suf van wordt en u niet zelf mag autorijden. Dit wordt met u besproken tijdens het voorlichtingsgesprek met de verpleegkundige.

Relevante informatie

Deze website maakt gebruik van cookies

Op onze website plaatsen we cookies om het gebruikersgemak van onze website te verbeteren.

Functioneel
[2]
  • Microsoft Clarity
    Door plaatsing van deze cookies krijgen wij als organisatie geanonimiseerd informatie over het gebruik van website en waar de websitebezoekers vandaan komen.
  • Virtuele tours
    Door plaatsing van deze cookie gaan we misbruik van deze content tegen.

Voorkeuren aanpassen