YC Avl Communicatie 1309
123

TIL-team wint Patient Impact Award 2023

Het team van de TIL-behandeling wint de Patient Impact Award 2023, de jaarlijkse prijs van het Antoni van Leeuwenhoek voor de meest impactvolle klinische innovatie. Decennialang leek het een droom: een geneesmiddel maken van eigen afweercellen van patiënten met kanker. En toch lukte het: ons TIL-team ontwikkelde een celtherapie die precies dat doet. Vandaag nam internist-oncoloog en hoofdonderzoeker John Haanen de prijs in ontvangst.

PIA Uitreiking 20231018 02

In het basispakket

Begin dit jaar werd deze door het Antoni van Leeuwenhoek ontwikkelde TIL-therapie voor mensen met uitgezaaide melanomen opgenomen in het basispakket. Ten opzichte van behandeling met medicamenteuze immuuntherapie geeft TIL-therapie patiënten een meer dan twee keer zo grote kans op respons en een ruime verdubbeling van de progressie-vrije overleving. Bovendien lijkt het erop dat een deel van de patiënten geneest. Daar staat tegenover dat het bij een deel van de patiënten maar gedeeltelijk of niet werkt, en dat het een zware behandeling is.

Eigen afweercellen

“Decennialang leek het een droom: eigen afweercellen uit een tumor in het laboratorium opkweken en activeren, zodat ze bij teruggave aan de patiënt de tumor aanvallen en vernietigen”, vertelt jurylid en RvB-lid met portefeuille Zorg en Zorgontwikkeling Jacqueline Stouthard. “Maar het is ons TIL-team gelukt! Door intensieve samenwerking tussen fundamentele en translationele onderzoekers, door technische innovaties, door expertise van apothekers en lab-specialisten, door samenwerking tussen pathologen, chirurgen, internisten en tal van andere medisch specialisten, tussen artsen en verpleegkundigen, en door inzet van management en de AVL Academie is vanuit het Antoni van Leeuwenhoek de TIL-behandeling voor patiënten met uitgezaaide melanomen ontwikkeld en geïmplementeerd.”

PIA Uitreiking 20231018 01

Over de Patient Impact Award

De Patient Impact Award is de jaarlijkse prijs van het Antoni van Leeuwenhoek voor klinische innovaties die de diagnostiek, behandeling en/of kwaliteit van leven van patiënten met kanker hebben verbeterd, of dat naar verwachting in de toekomst zullen doen. Het bestuur van het Antoni van Leeuwenhoek heeft de Patient Impact Award in 2018 ingesteld. De klinische innovaties zijn gebaseerd op nieuwe therapeutische concepten of wetenschappelijke vindingen uit het Antoni van Leeuwenhoek zelf. De winnaar ontvangt 10.000 euro, te besteden aan een symposium voor belangrijke stakeholders zoals artsen of patiënten.

Meer over de TIL-behandeling