Preventieweek Baarmoederhalskanker

18 jan. 2024 12:00

Deze week vindt de Europese Week van de baarmoederhalskankerpreventie plaats. Een goed initiatief waar gynaecoloog oncoloog Nienke van Trommel volledig achter staat. Ieder jaar krijgen ongeveer 900 personen in Nederland de diagnose baarmoederhalskanker. Baarmoederhalskanker komt vooral voor bij jonge vrouwen tussen de 30 en 45 jaar. Door vaccinatie en screening, zou deze ziekte over een paar jaar nauwelijks meer voor hoeven te komen in Nederland.; de Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft het zelfs over eliminatie van deze ziekte. Toch zijn er in Nederland nog veel vrouwen die weinig weten van deze ziekte en niet meedoen aan de screening en/of vaccinatie.

Nienke van Trommel: “Wil je de kans op baarmoederhalskanker verkleinen dan is het voor vrouwen tussen de 30 en 60 jaar belangrijk om mee te doen het aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Maar ook doe ik een oproep aan jongeren om een prik met het HPV-vaccin te halen. Jongeren tot 27 jaar hebben dit jaar nog tot 1 juni 2024 de tijd om hun vaccinatieserie, bestaande uit 2 prikken, gratis af te maken. De tijd begint te dringen voor wie nog geen HPV-prik heeft gehaald, maar dat wel wil. Voor preventie is het HPV vaccin zo belangrijk, omdat dit het enige vaccin is dat we kennen dat tegen kanker beschermt. We hebben andere vaccins die tegen kinderziektes beschermen maar dit is het enige vaccin waarmee je echt kanker kunt voorkomen. Ik zie als gynaecoloog oncoloog veel vrouwen met baarmoederhalskanker of kanker aan de schaamlippen, maar HPV kan ook op heel veel andere plekken kanker veroorzaken. Zoals in de mondholte, aan de anus of op de penis. Dat zijn allemaal kankers die je door vaccinaties goed kunt voorkomen, of zorgen dat ze minder vaak voorkomen.”

Doe mee aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Vrouwen tussen de 30 en 60 jaar krijgen elke vijf tot tien jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Tegenwoordig kan je een uitstrijkje laten maken bij de huisarts of je kan eenvoudig een zelftest doen. Bij dit onderzoek wordt in eerste instantie alleen gekeken naar aanwezigheid van het HPV-virus. Pas als dat virus wordt aangetroffen, wordt er ook gekeken naar afwijkende cellen. Nienke van Trommel: “Zo kunnen voorstadia van baarmoederhalskanker vroeg worden ontdekt. Een voorstadium van baarmoederhalskanker is meestal goed te behandelen.”

Mis ‘m niet de HPV-prik!

De ‘Mis ‘m niet’ campagne is een initiatief van het RIVM en de GGD (Gemeentelijke Gezondheidsdienst) en gericht op jongeren geboren tussen 1996 en 2003. Het HPV-virus (Humaan papillomavirus) is zeer besmettelijk en wordt verspreid via intiem contact. Vaccinatie maakt de kans op HPV aanzienlijk kleiner. Alleen tijdens de inhaalcampagne is de vaccinatie gratis. Omdat er tussen de twee benodigde prikken minimaal vijf maanden zit, sporen de instanties met deze campagne aan snel in actie te komen. Je moet wel je 1e HPV-prik in 2023 hebben gehaald, want tussen de 1e en de 2e prik moet minimaal 5 maanden zitten. Heb je de 1e prik inmiddels binnen? Stel dan ook je 2e prik niet onnodig uit. Door het hele land zijn bestaande en extra vaccinatielocaties omgedoopt tot Halte HPV, waar jongvolwassenen zonder afspraak terechtkunnen.