Anuskanker

Anuskanker is een zeldzaam voorkomende tumor. Het Antoni van Leeuwenhoek is een expertisecentrum voor anuskanker.

De incidentie van anuskanker is in Nederland is in de laatste tien jaar wel toegenomen. Het treedt ongeveer even vaak op bij mannen als bij vrouwen, meestal op de leeftijd tussen 55 en 65 jaar. Er is een verhoogd risico op het krijgen van anuskanker bij infectie vanĀ bepaalde types van het humaan papillomavirus.

Op deze pagina leest u meer over de symptomen en de meest gebruikte onderzoeken en behandelvormen bij anuskanker.

Oorzaken en symptomen

De belangrijkste symptomen zijn anale pijn (spontaan of bij ontlasting), anaal bloed- en/of slijmverlies en loze aandrang. Soms is er een zwelling of knobbeltje voelbaar.

Vaak is langdurige besmetting met het humaan papillomavirus (HPV) mede-veroorzaker. Maar ook heel regelmatig is er geen goede oorzaak aan te wijzen. Ook krijgt niet iedereen met een HPV-besmetting anuskanker. De kans op anuskanker is groter bij mensen die meerdere seksuele contacten met anale seks hebben gehad, hiv seropositiviteit en gebruik van medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken, bijvoorbeeld na een orgaantransplantatie. Ook vrouwen die baarmoederhalskanker of schaamlipkanker hebben gehad, hebben een verhoogd risico op anuskanker.

Behandelopties

Welke behandeling u precies krijgt, hangt af van het type tumor en de grootte en het stadium van de tumor. Ook uw gezondheid en conditie zijn van belang. U hoort vooraf precies wat er gaat gebeuren en er is alle tijd om uw vragen te stellen.
Bij een kleine tumor is soms operatie (lokale excisie) een optie.
De behandeling zal naar verwachting bestaan uit één of meer van onderstaande behandelingen:

Lees meer over het maken van een afspraak en second opinion

Nazorg en ondersteunende zorg

De behandeling van anuskanker kan grote gevolgen hebben. Er kunnen lichamelijke klachten ontstaan, bijvoorbeeld vermoeidheid, plas- en darmklachten of klachten bij de seksualiteit. Ook kunnen er psychische klachten ontstaan, zoals angst en onzekerheid, of problemen met werk en inkomen.

Als er bij u klachten ontstaan, zullen we samen met u zoeken naar de juiste oplossing of helpen bij het omgaan met de (soms blijvende) klachten.

Ondersteunende zorg_echtpaar II