Anuskanker
Anuskanker is een zeldzaam voorkomende tumor. Het Antoni van Leeuwenhoek is een expertisecentrum voor anuskanker.
De incidentie van anuskanker is in Nederland is in de laatste tien jaar wel toegenomen. Het treedt ongeveer even vaak op bij mannen als bij vrouwen, meestal op de leeftijd tussen 55 en 65 jaar. Er is een verhoogd risico op het krijgen van anuskanker bij infectie van bepaalde types van het humaan papillomavirus.
Op deze pagina leest u meer over de symptomen en de meest gebruikte onderzoeken en behandelvormen bij anuskanker.
Oorzaken en symptomen
De belangrijkste symptomen zijn anale pijn (spontaan of bij ontlasting), anaal bloed- en/of slijmverlies en loze aandrang. Soms is er een zwelling of knobbeltje voelbaar.
Vaak is langdurige besmetting met het humaan papillomavirus (HPV) mede-veroorzaker. Maar ook heel regelmatig is er geen goede oorzaak aan te wijzen. Ook krijgt niet iedereen met een HPV-besmetting anuskanker. De kans op anuskanker is groter bij mensen die meerdere seksuele contacten met anale seks hebben gehad, hiv seropositiviteit en gebruik van medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken, bijvoorbeeld na een orgaantransplantatie. Ook vrouwen die baarmoederhalskanker of schaamlipkanker hebben gehad, hebben een verhoogd risico op anuskanker.
Sneldiagnostiek
U kunt doorgaans binnen zes dagen terecht voor sneldiagnostiek

Behandelteam
Chirurgen
Maag-darm-leverartsen
Verpleegkundig specialisten
Radiotherapeuten
Nazorg en ondersteunende zorg
De behandeling van anuskanker kan grote gevolgen hebben. Er kunnen lichamelijke klachten ontstaan, bijvoorbeeld vermoeidheid, plas- en darmklachten of klachten bij de seksualiteit. Ook kunnen er psychische klachten ontstaan, zoals angst en onzekerheid, of problemen met werk en inkomen.
Als er bij u klachten ontstaan, zullen we samen met u zoeken naar de juiste oplossing of helpen bij het omgaan met de (soms blijvende) klachten.

