Veilig in de zon: voorkom huidkanker
1 mei 2024 09:00
Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. De belangrijkste oorzaak van huidkanker is UV-straling. Het is daarom belangrijk om uzelf te beschermen tegen de zon. Op deze pagina ontdekt u wat u vandaag al kunt doen om huidkanker te voorkomen.

Samen tegen huidkanker
Onze missie: alle Nederlanders bewuster, verstandiger en daarmee veiliger met de zon om te laten gaan. Samen creëren we een beweging in de strijd tegen huidkanker!
Zonkracht 3 of hoger: Weren, kleren, smeren
Vanaf zonkracht 3 is er al risico op huidschade als u onbeschermd de zon in gaat. Daarom is het belangrijk om vooral in de lente en zomer (van april tot en met september) de zonkracht te controleren voordat u naar buiten gaat. Bij zonkracht 3 of hoger adviseren wij daarom weren, kleren en smeren:
-
Weren
Zoek de schaduw zo veel mogelijk op, zeker tussen 12:00 en 15:00 uur
-
Kleren
Draag bedekkende kleding, pet en zonnebril
-
Smeren
Smeer uzelf in met zonnebrandcrème (factor 30+)
Feiten en fabels
Er zijn veel beweringen over het ontstaan van huidkanker en hoe u zich daar het beste tegen kunt beschermen. Wij hebben de meest voorkomende beweringen voor u op een rij gezet én gecheckt bij dermatoloog Elsemieke Plasmeijer.
Algemeen
Elke keer als u verbrandt, vergroot u het risico op huidkanker
Feit: "Zelfs één keer flink verbranden in uw jeugd vergroot al uw kans op huidkanker later in het leven."
Mensen met een lichte huid en veel moedervlekken lopen meer risico op huidkanker
Feit: “Dit klopt, maar deze risicofactoren kunnen misleidend zijn. Mensen die snel verbranden weten dit vaak van zichzelf en letten daarom goed op. Mensen die niet (snel) verbranden kunnen juist onbewust toch veel zonschade oplopen. Mensen met veel moedervlekken (meer dan honderd) hebben een grotere kans op het krijgen van een melanoom.”
Schaduw, beschermende kleding én zonnebrand bieden samen de beste bescherming
Feit: "Zonnebrandcrème alleen is niet genoeg. Combineer maatregelen voor optimale bescherming. Vanaf zonkracht 3 is daarom het advies: Weren, kleren, smeren!"
Weren
In de schaduw kunt u niet verbranden
Fabel: "Tot wel 50% van de UV-straling kan via zand, water of muren weerkaatsen en u alsnog bereiken."
Tussen 12.00 en 15.00 uur moet u niet in de zon zitten
Feit: “Tijdens deze uren staat de zon het hoogst en dan is de kans op verbranden het grootst. Het beste kunt u tijdens deze uren dus de zon vermijden.”
U kunt niet verbranden op bewolkte dagen
Fabel: "Ook op bewolkte dagen kunt u verbranden, de zonkracht is misschien wat minder maar de UV-stralen kunnen nog steeds uw huid binnendringen en die beschadigen. Daarom is het belangrijk dat u zichzelf alsnog insmeert."
Kleren
Kleding beschermt beter dan zonnebrandcrème
Feit: "Een dichtgeweven stof, hoed en zonnebril bieden fysieke bescherming die niet ‘afneemt’ zoals zonnebrandcrème."
Een T-shirt beschermt altijd voldoende tegen de zon
Fabel: "Niet elk T-shirt biedt genoeg bescherming tegen UV-straling. Dunne, lichte of natte T-shirts kunnen veel UV-stralen doorlaten. Er bestaat speciale UV-werende kleding die een hogere beschermingsfactor heeft (zoals SPF 50+)."
Donkere kleding beschermt beter tegen UV-straling dan lichte kleding
Feit: "Donkere, dichtgeweven kleding biedt de beste bescherming tegen UV-straling, ook al is het warmer. Lichte kleding is luchtiger maar laat meer UV-straling door."
Smeren
Factor 50 betekent dat u 50 keer langer kan zonnen
Fabel: “De crème moet voor dit effect zo dik gesmeerd worden dat er een dikke witte laag op de huid zit. Dat doet niemand. Een hogere factor betekent wel een betere bescherming, maar alsnog moet u elke twee uur smeren. Zeker na het zwemmen of zweten.”
Zonnebrandcrème gaat een jaar mee
Feit: “Zonnebrandcrème kan tot een jaar na opening gebruikt worden. Een jaar na opening of als de fles veel temperatuurverschillen heeft gehad, beschermt de crème minder goed. Bewaar de fles dus niet te lang en laat deze ook niet in hete auto of volle zon liggen.”
Een zongebruinde huid hoeft u niet meer in te smeren
Fabel: "Een zongebruinde huid is altijd een beschadigde huid. Deze moet u altijd insmeren met een zonnebrandcrème met ten minste factor 30."
Wat is huidkanker?
Huidkanker is een ziekte waarbij sommige huidcellen ongecontroleerd beginnen te groeien en zich abnormaal gedragen. Deze cellen vormen uiteindelijk een tumor. Huidkanker ontstaat meestal door beschadiging van het DNA van huidcellen, vaak veroorzaakt door UV-straling van de zon

Over de zonkracht
Welke soorten huidkanker zijn er?
Er zijn verschillende soorten huidkanker. De ene soort komt vaker voor dan de andere. Deze 3 soorten huidkanker komen het meeste voor:
Basaalcelcarcinoom: Een basaalcelcarcinoom begint meestal als een roze, huidkleurig of lichtbruin bultje dat steeds groter wordt, al dan niet met een korstje in het midden. Ook kan het eruit zien als een eczeemplek die niet weggaat.
Plaveiselcelcarcinoom: Een plaveiselcelcarcinoom ziet er meestal uit als een lichtroze, knobbeltje dat langzaam groeit, een verhoornd plekje of als een klein wondje dat groter wordt.
Melanoom: Een melanoom herkent u aan (moeder)vlekken die van grootte, kleur of uiterlijk veranderen, maar in de helft van de gevallen ontstaan ze nieuw op de huid, dus niet uit een moedervlek.
De belangrijkste risicofactoren voor huidkanker
UV-straling
Te veel zonlicht is de belangrijkste oorzaak van huidkanker. Ook UV-straling van zonnebanken is schadelijk. Hoe meer UV-straling uw huid heeft gehad, hoe groter het risico.
Erfelijkheid
Het hebben van veel moedervlekken (meer dan honderd). Dan is de kans groter op het krijgen van een melanoom. Sommige vormen van huidkanker zijn erfelijk.
Huidtype
Mensen met een lichte huid (huidtype I of II) zijn gevoeliger voor UV-straling. De zon is voor hen schadelijker dan voor mensen met een donkerdere huid.
Leeftijd
Vanaf ongeveer vijftig jaar neemt het risico op huidkanker toe. Basaalcelkanker en plaveiselcelkanker komen dan vaker voor. Een melanoom kan echter ook op jongere leeftijd ontstaan.
Medicijnen
Medicijnen die het afweersysteem onderdrukken, bijvoorbeeld na een orgaantransplantatie. Ook dan is de kans op huidkanker groter.
Hoe herken je huidkanker?
Meestal herkent u huidkanker aan een plekje op de huid dat ineens verschijnt of verandert. Een melanoom herkent u bijvoorbeeld aan (moeder)vlekken die van grootte, kleur of uiterlijk veranderen, maar in de helft van de gevallen ontstaan ze nieuw op de huid, dus niet uit een moedervlek. “Zelfonderzoek is daarom heel belangrijk, al is het soms moeilijk om moedervlekken te onderscheiden van ouderdomsplekjes of skin tags,” zegt Plasmeijer. Met de ‘ABCDE-methode’ (zie hieronder) kunt u nagaan of u mogelijk een melanoom hebt. Vertrouwt u het niet? Ga naar de huisarts.
- Asymmetrie: de plek is niet symmetrisch qua kleur of vorm
- Border (rand): de plek is niet mooi rond, maar heeft grillige randen
- Colour (kleur): de plek verandert van kleur
- Diameter: de plek heeft een doorsnede van meer dan 5 mm
- Evolving: de plek verandert, jeukt of bloedt
Let op het ‘lelijke eendje’ tussen de moedervlekken
Heeft u veel moedervlekken? Let dan extra goed op moedervlekken die opvallen. Het zogenaamde ‘lelijke eendje’ is een moedervlek die anders is dan de rest — hij lijkt er misschien op, maar wijkt toch af in vorm, kleur of grootte.
Ook een moedervlek die verandert, begint te jeuken of gaat bloeden, kan een ‘lelijk eendje’ zijn. Ziet u zo’n afwijkende moedervlek? Maak dan een afspraak bij uw huisarts.