Marieke Vollebergh

In 2007 startte ik mijn promotieonderzoek binnen het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) met als onderzoeksvraag of DNA-eigenschappen gevoeligheid voor bepaalde soorten chemotherapie konden voorspellen.

Sinds de zomer van 2019 ben ik werkzaam als internist-oncoloog en ben ik betrokken bij de zorg voor patiënten met maag-darm-lever kanker; en meer specifiek patiënten met slokdarm-, maagkanker en darmkanker uitgezaaid naar de lever. In het Antoni van Leeuwenhoek werken we in een gespecialiseerd en toegewijd team met radiotherapeuten en chirurgen om zo tot het beste en meest passende behandelplan te komen.

Deze samenwerking, de betrokkenheid van het gehele team, als ook het kunnen toepassen van steeds vernieuwende kennis (tot op het kleinste niveau in een cel) uit wetenschappelijk onderzoek veelal vanuit het Antoni van Leeuwenhoek maakt werken in het AVL voor mij bijzonder en uitdagend.

Daarnaast ben ik betrokken oncologisch in studieverband in de vroege fase van ontwikkeling. Meestal is dit onderzoek wat zich richt op de veiligheid en het vinden van de juiste dosering van nieuwe geneesmiddelen van kanker. Steeds vaker zijn deze nieuwe geneesmiddelen heel specifiek voor bepaalde fouten in DNA of eiwitten van de kanker, waardoor er hopelijk steeds meer mogelijk is wat betreft de juiste behandeling voor een individuele patiënt.