Slokdarmkanker

Op deze pagina leest u meer over de symptomen, oorzaken en de meest gebruikte onderzoeken en behandelvormen bij slokdarmkanker. Het AVL is een erkend expertisecentrum voor slokdarmkanker.

Bezoek ook ons AVL Slokdarm- en maagkankercentrum en lees meer over onze specialisten, patiënttevredenheid, nieuws en innovatie. 

 

Oorzaken en symptomen slokdarmkanker

Slokdarmkanker (of oesofaguscarcinoom) ontstaat vanuit het slijmvlies in de slokdarm. Er zijn twee typen slokdarmkanker: plaveiselcelcarcinoom en adenocarcinoom. Een plaveiselcelcarcinoom ontstaat in het slijmvlies dat normaliter de slokdarm bekleedt (plaveiselepitheel). Een adenocarcinoom ontstaat meestal onderin de slokdarm in het slijmvlies dat veranderd is in een maag-type slijmvlies

Een plaveiselcelcarcinoom komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen en is geassocieerd met overmatig roken en alcoholgebruik. Een adenocarcinoom komt vaker voor bij mannen en wordt mogelijk veroorzaakt door het terugvloeien van maagzuur in de slokdarm. 

Symptomen van slokdarmkanker kunnen zijn:

  • afvallen
  • moeizame doorgang van voedsel in de slokdarm
  • pijn achter het borstbeen tijdens het eten

Behandeling slokdarmkanker

Welke behandeling u precies krijgt, hangt af van het type tumor. Ook uw verdere gezondheid en conditie zijn van belang. U hoort vooraf precies wat er gaat gebeuren en er is alle tijd om uw vragen te stellen. Uw behandeling zal bestaan uit één of meer van onderstaande behandelingen:

Still Orgaansparende Behandeling

Orgaansparende behandeling

Sommige mensen komen in aanmerking voor een orgaansparende behandeling bij slokdarmkanker. In deze video komt u meer te weten over deze behandeling.

Lees meer over het maken van een afspraak en second opinion