Radiotherapie

Radiotherapie bij slokdarmkanker

Afhankelijk van de plek, de grootte en de uitbreiding van de tumor en uw conditie besluiten we in multidisciplinair overleg wat voor u de beste behandeling is. Dit kan bestraling, chemotherapie, een operatie of een combinatie van deze behandelingen zijn.

In- of uitwendige bestraling

Bestraling is meestal uitwendig, maar inwendig kan ook. Bestraling kan deel uitmaken van een behandeling die gericht is op uw genezing of op het verlichten van klachten. Heeft de slokdarmkanker zich bijvoorbeeld verspreid naar andere organen, dan kan radiotherapie helpen om lokale pijn- of passageklachten te verminderen.

In een eerste gesprek zal de radiotherapeut of Physician Assistant (PA) u uitleg geven over het behandelplan.

Verloop van de behandeling

Eerste gesprek

Voorafgaand aan de bestraling heeft u een gesprek met een radiotherapeut of physician assistant.

Aanmelden bij receptie

Als u een afspraak heeft voor de een bestraling, meldt u zich bij de receptiebalie van de afdeling Radiotherapie.

Begeleiding radiotherapeutisch laboranten

Radiotherapeutisch laboranten begeleiden u tijdens de bestraling en zorgen dat u precies in de goede positie ligt.

Bijwerkingen

De bijwerkingen zullen aan het eind van de behandeling en kort daarna het hevigst zijn. In het eerste gesprek zal de radiotherapeut of physician assistant de bijwerkingen toelichten.

Wat gaat er gebeuren?

De grootte, typering, plaats en uitbreiding van de tumor kan bij elke patiënt verschillen. Daarom bieden wij behandeling op maat aan. Daarbij wordt rekening gehouden met uw conditie. Vaak wordt in overleg met andere specialisten bepaald wat voor u de beste behandeling is. Uw radiotherapeut of physician assistant geeft u hierover uitleg.

Voorbereiding

Na een gesprek met een radiotherapeut of physician assistant, volgen er afspraken ter voorbereiding op de bestraling. Zo heeft u een voorlichtingsgesprek waarin onder andere veel praktische zaken aan bod komen. Ook wordt er een CT-scan gemaakt. Hierbij ligt u in de bestralingshouding op uw rug met uw armen boven het hoofd. We tekenen dan inktlijnen op uw borstkas en zetten een aantal tatoeagepunten. Dit is nodig voor de nauwkeurigheid bij de bestralingen. Als u in dezelfde periode van de bestraling ook chemotherapie gaat krijgen, wordt er nog een afspraak gemaakt bij een internist of maag-darm-leverarts.

 

De behandeling

De radiotherapeut of physician assistant bepaalt het aantal bestralingen. Dit ligt tussen de 10 en 35 keer als u uitwendig bestraald wordt. Inwendige bestraling wordt meestal maar 1 keer gegeven. De behandeling duurt telkens een kwartier, maar de daadwerkelijke bestralingstijd is veel korter: tussen de 1 en 2 minuten. Radiotherapeutisch laboranten voeren de behandeling uit. In de behandelperiode heeft u regelmatig contact met de radiotherapeut. Krijgt u tijdens de bestraling ook chemotherapie, dan wordt u gecontroleerd door de internist of door de maag-darm-leverarts.

 

Bijwerkingen

Hoeveel en hoe lang u last heeft van bijwerkingen, verschilt per persoon. Het bestralingsgebied, het aantal bestralingen, uw persoonlijk situatie en de dosis die u krijgt, bepalen het optreden van specifieke bijwerkingen. Over het algemeen nemen de slik- of passageklachten tijdelijk toe. Een diëtist geeft u advies over de voeding. Soms worden er bijvoedingsproducten voorgeschreven of is het nodig om een tijdelijke sonde aan te leggen. De bijwerkingen zullen aan het eind van de behandeling en kort daarna het hevigst zijn. In het eerste gesprek zal de radiotherapeut of physician assistant de bijwerkingen toelichten.

Als u na een bestralingsserie geopereerd wordt, dan neemt de radiotherapeut contact op met de behandelend chirurg over het vervolgtraject.

Nazorg

Tijdens de bestralingsperiode krijgt u ‒ meestal wekelijkse ‒ controleafspraken bij de radiotherapeut of physician assistant. Diegene beantwoordt uw vragen, kan medicijnen voorschrijven en geeft uitleg over de controles na afloop van de bestralingsperiode.

Als u tijdens of na de behandeling behoefte hebt aan extra zorg, dan kan de radiotherapeut of physician assistant u doorverwijzen naar diverse hulpverleners binnen het Antoni van Leeuwenhoek. Denk aan fysiotherapeuten, ergotherapeuten, diëtisten, maatschappelijk werkers en psychologen.

Al deze hulpverleners zijn zeer ervaren in het verlenen van zorg aan kankerpatiënten, zowel tijdens als na het behandelingstraject.

Berthe Aleman in gesprek (slokdarmkanker)