Radiotherapie

Radiotherapie betekent letterlijk: behandeling door straling. Op de afdeling Radiotherapie kunt u terecht voor zowel uitwendige als inwendige bestraling. Bij uitwendige bestraling wordt de röntgenstraling opgewekt door een bestralingstoestel (lineaire versneller) en nauwkeurig gericht op het te behandelen gebied. De straling dringt via de huid diep in het lichaam door.

Bekijk hier een 360 graden beeld van één van onze bestralingsruimtes:

Bij inwendige bestraling wordt er dichtbij de tumor bestraald. Dit kan door een bestralingsbron dichtbij de tumor, in het lichaam, te plaatsen of door het plaatsen van radioactieve staafjes in en vlakbij de tumor (brachytherapie).

 

Ons team

De medisch specialisten die op de afdeling Radiotherapie werken, zijn radiotherapeut-oncoloog. Radiotherapeuten hebben veel overleg met andere specialisten in het ziekenhuis, waardoor een integrale behandeling mogelijk is. Zo krijgt u altijd een behandeling op maat, toegesneden op uw wensen, uw situatie en alle specifieke kenmerken van de kanker.  

Radiotherapeuten en radiotherapeuten in opleiding

Wat doen we voor u?

  • Tijdens een afspraak met één van de radiotherapeuten wordt uitgebreid gesproken over uw specifieke situatie en de best passende behandeling voor u. Het doel van de behandeling, de verwachte uitkomst, de voorbereiding, de uitvoering en de eventuele bijwerkingen komen in dit gesprek aan bod.
  • Natuurlijk wilt u weten wat u te wachten staat. Daarom krijgt u vóór de behandeling ook nog een uitgebreid gesprek met een voorlichtingsmedewerker. Deze vertelt u wat de voorbereidingen inhouden en hoe de bestraling zelf in zijn werk gaat.
  • In het Antoni van Leeuwenhoek worden veel nieuwe bestralingstechnieken ontwikkeld en wordt gebruik gemaakt van de meest geavanceerde apparatuur. Dat geldt voor zowel onderzoek, voorbereiding op de bestraling als de bestraling zelf. Hierdoor kunnen we u de meest effectieve behandeling geven, met zo min mogelijk belasting op gezond weefsel.

Nevenvestiging Radiotherapie in Hoofddorp

In onze nevenvestiging in Hoofddorp, bij het Spaarne Gasthuis, kunt u dezelfde hoogwaardige kwaliteit verwachten als in onze afdeling in Amsterdam. Er staan hier twee lineaire versnellers en het medisch personeel rouleert tussen Amsterdam en Hoofddorp. 

Is met u afgesproken dat uw bestralingsbehandeling in Hoofddorp zal plaatsvinden, dan kunt u hier de routebeschrijving vinden vanaf het terrein van het Spaarne Gasthuis. Zo weet u onze nevenvestiging gelijk te vinden.

Lineaire versneller

De afdeling Radiotherapie heeft voor de uitwendige bestraling 10 lineaire versnellers tot zijn beschikking. De toestellen zijn uitgerust met een conebeam CT-scan ter controle van de positie van de patiënt. Tevens kan de afgegeven dosis worden berekend, zodat we altijd weten of u de juiste hoeveelheid straling heeft ontvangen op het juiste gebied

MR-linac

Sinds 2018 hebben wij ook een MR-linac. Een MR-linac is een met een MRI uitgeruste lineaire versneller. Hiermee kunnen we het te bestralen gebied in beeld brengen en de bestraling kan hierop worden aangepast. Deze behandeling is op dit moment voor enkele bepaalde ziektebeelden beschikbaar.

Gamma Knife

We hebben ook de beschikking over het bestralingstoestel de Gamma Knife. Dit is een bestralingstoestel dat meerdere tumoren in de hersenen vanuit verschillende hoeken uiterst precies kan bestralen. Hierdoor kan een hogere dosis bestraling worden gegeven, met een grotere kans op ziektecontrole, minder bijwerkingen en een betere kwaliteit van leven.

Papillon

Voor de inwendige bestralingen wordt onder andere het bestralingstoestel de Papillon gebruikt. Hiermee is het mogelijk om kleine endeldarmtumoren te bestralen zodat een operatie in veel gevallen niet nodig is. Het Antoni van Leeuwenhoek is het eerste ziekenhuis in Nederland dat de Papillon voor dit doeleinde inzet.

 

Onderzoek

De specialisten doen in samenwerking met hun collega’s in het Antoni van Leeuwenhoek veel onderzoek naar nieuwe ontwikkelingen en verbeteringen van de behandelingen. Is er een onderzoek is waar u aan mee zou kunnen doen, dan zal uw radiotherapeut u hiervoor vragen. U krijgt dan veel informatie waardoor u een weloverwogen beslissing kan nemen. Meedoen is uiteraard geheel vrijblijvend. Besluit u niet mee te doen, dan wordt u behandeld volgens de laatste protocollen en de huidige inzichten. 

Kwaliteitskeurmerk voor cluster Radiotherapie