Bronchoscopie

Wat is een bronchoscopie?

Een bronchoscopie is een onderzoek van de luchtwegen (bronchiën) waarbij ook kleine stukjes weefsel kunnen worden weggenomen voor nader laboratoriumonderzoek.

Poliklinisch onderzoek

De bronchoscoop is een slang met aan het uiteinde een miniatuurcamera. De slang wordt via de mond of neus in de luchtwegen gebracht en zo kunnen we de luchtwegen onderzoeken. Het is een poliklinisch onderzoek van ongeveer 5 tot 15 minuten.

De bronchoscopie vindt plaats op de afdeling Onderzoek en Behandel Centrum.

Wat gaat er gebeuren

Hoe gaat een bronchoscopie in zijn werk?

We beginnen het onderzoek met een verdoving om de kokhalsreflex te onderdrukken. Die verdoving krijgt u via een spray in uw mond-, keel- en neusholte om het slijmvlies gevoelloos te maken. Die spray smaakt bitter.

Tijdens het onderzoek ligt u op een behandeltafel of zit u rechtop in een behandelstoel. De longarts schuift de bronchoscoop voorzichtig door uw neus of mond uw keel in, via de luchtpijp naar de bronchiën. Ondertussen blijven we extra verdovingsvloeistof in uw luchtwegen druppelen en houden we uw zuurstofgehalte in het bloed in de gaten via een sensor aan uw vinger. Het onderzoek duurt 5 tot 15 minuten.

Voorbereiding

Al 6 uur voor het onderzoek moet u nuchter zijn. U mag dus niet meer eten en drinken. Uw arts vertelt u welke medicijnen u wel of niet mag innemen.

Tijdens het onderzoek kunt u gewoon ademhalen, bovendien krijgt u extra zuurstof toegediend via een slangetje in uw neus. Door de extra verdovingsvloeistof die tijdens het onderzoek in uw luchtwegen wordt gedruppeld, kunt u een hoestprikkel krijgen. Die verdwijnt weer na enkele seconden.

Als u vooraf erg gespannen of angstig bent, kunt u ontspannende medicatie krijgen. We raden u sterk aan iemand mee te nemen die u na het onderzoek kan thuisbrengen.

Na het onderzoek

Als de longarts geen bijzonderheden heeft gezien, vertelt hij u dat meteen. Zijn er stukjes weefsel weggenomen, dan duurt het onderzoek daarvan ongeveer 10 werkdagen. We maken direct een afspraak om die uitslag op de polikliniek met u te bespreken.

Ook na het onderzoek mag u anderhalf uur niets eten of drinken. De verdoving is dan nog niet uitgewerkt en u zou zich kunnen verslikken. Uw keel kan nog enige tijd geïrriteerd aanvoelen, u kunt moeite hebben met slikken en het is mogelijk dat u wat bloederig slijm ophoest. Dit moet na een dag over zijn. Als dat niet zo is, moet u contact opnemen met uw arts.