Stereotactische biopsie van de borst

Dit is een onderzoek waarbij een stukje weefsel (biopt) wordt genomen van een afwijking in de borst. Hierbij wordt gebruik gemaakt van röntgenbeelden waardoor een precieze plaatsbepaling van de afwijking mogelijk is.

De dosis straling die bij de röntgenfoto's vrij komt is zo klein, dat er geen risico is op bijwerkingen.

Het stereotactische biopt vindt plaats op de afdeling Radiologie.

Verloop van de diagnose

Mammografie

Als er op de mammografie iets afwijkends te zien is, kan een stereotactisch biopt worden genomen om dit te onderzoeken.

 

Multidisciplinair overleg

Tijdens de sneldiagnostiek borstkanker wordt de uitslag tussen de middag tijdens het multidisciplinair team besproken. Hier besluiten de specialisten of het nemen van een stereotactisch biopt de volgende stap is.

 

Stereotactisch biopt

U komt op uw buik op de onderzoekstafel te liggen. In de onderzoekstafel zit een opening waar uw borst in wordt gelegd.

De patholoog

De patholoog onderzoekt het weefsel. De uitslag krijgt u tijdens de eerstvolgende afspraak van uw behandelend arts.

Wat gaat er gebeuren

Hoe gaat een stereotactische biopsie in zijn werk?

Bij dit onderzoek komt u op uw buik op de onderzoekstafel te liggen. In de onderzoekstafel zit een opening waar uw borst in wordt gelegd. Net als bij een mammografie wordt uw borst gecomprimeerd (samengedrukt), waarna er verschillende röntgenfoto’s worden gemaakt.

Met behulp van de computer bepaalt de radioloog de precieze plek van het afwijkende weefsel. Deze plek wordt plaatselijk verdoofd. Via een klein sneetje in de huid wordt hiervan meerdere biopten genomen. Deze worden na het onderzoek door de patholoog beoordeeld. De wond wordt met steristrips (hechtpleisters) dichtgeplakt en verbonden met drukverband. In totaal duurt dit onderzoek ongeveer een uur.

Voorbereiding

Uw arts vertelt u vooraf welke medicijnen u wel of niet mag nemen. Gebruik geen bodylotion, olie of zalf. We raden u aan om losse, comfortabele kleding te dragen en een stevige bh. Die helpt de borst te ondersteunen en mogelijke onderhuidse nabloedingen tegen te gaan.

Na het onderzoek

Het drukverband mag u na 4 uur verwijderen. De steristrips moeten 4 dagen blijven zitten. U kunt er gewoon mee douchen.

Heeft u napijn of pijn door de bloeduitstorting, neem dan een paracetamol (géén aspirine, want die kan de blauwe plek verergeren). Ga niet zwemmen of baden binnen 24 uur na het onderzoek, want dat kan infecties veroorzaken.

Röntgenonderzoek en zwangerschap

Ongeboren kinderen blootstellen aan straling is niet geheel zonder gevaar, met name in de eerste 20 weken van de zwangerschap. Bespreek daarom altijd met uw arts of de noodzaak van het onderzoek opweegt tegen de eventuele risico’s voor uw kind.