Borstkanker

AVL Borstkankercentrum

Meer waar moet, minder waar kan

Eén op de zeven vrouwen in Nederland krijgt borstkanker. Onze medisch specialisten, verpleegkundig specialisten, physician assistants, verpleegkundigen, radiotherapeuten, nucleair geneeskundigen, doktersassistenten en onderzoekers zetten zich iedere dag voor de volle 100% in om vrouwen de meest optimale behandeling te geven met de hoogste kwaliteit van leven. We zijn het grootste gespecialiseerde borstkankercentrum van Nederland en ons borstkankeronderzoek behoort tot de internationale top. Vele ontwikkelingen die nu 'standaard' zijn (zoals de Mammaprint en MARI-procedure) hebben de oorsprong in ons ziekenhuis.

Heeft u borstkanker? Of bent u bang dat u dit heeft? Dan bent u bij ons in de best mogelijke handen. Wij weten wat er op u en uw naasten afkomt. U staat er niet alleen voor.

1 werkdag

Sneldiagnose

Bij een vermoeden van borstkanker kunt u met een verwijzing van uw huisarts binnen één werkdag bij ons terecht en heeft u meestal binnen twee uur de diagnose.

Sneldiagnostiek bij borstkanker

Second opinion

Is in een ander ziekenhuis vastgesteld dat u borstkanker heeft? U kunt op korte termijn bij ons terecht voor een second opinion. Ook kunt u zich bij ons (verder) laten behandelen.

U komt hiervoor op de zogenaamde sneldiagnostiek second opinion poli. Dit houdt in dat u eerst een gesprek en lichamelijk onderzoek krijgt bij de chirurg of verpleegkundig specialist. Al het eerder gedane radiologisch onderzoek wordt opnieuw bekeken en geanalyseerd. Aanvullend radiologisch onderzoek en weefselonderzoek wordt zo nodig diezelfde dag gedaan.

 • Alle patiënten die komen voor een second opinion worden besproken in ons multidisciplinair overleg waar alle borstkankerspecialisten bij betrokken zijn.
 • U krijgt een volledig advies op maat. In de meeste gevallen kunnen wij u dezelfde dag ons behandeladvies geven.

Daarom het AVL Borstkankercentrum

U krijgt uitstekende medische zorg

 • Is er een vermoeden van borstkanker? Dan kunt u binnen één werkdag bij ons terecht na verwijzing van uw huisarts en heeft u dezelfde dag een uitslag. Gemiddeld zien we 1000 bezoekers per jaar op onze sneldiagnostiek poli.  
 • Is er in een ander ziekenhuis bij u borstkanker gediagnosticeerd? U kunt bij ons terecht voor second opinion en/of behandeling.
 • Onderzoek en zorg onder één dak, waardoor u altijd wordt behandeld volgens de nieuwste inzichten.
 • Er wordt veel wetenschappelijk onderzoek gedaan, uw behandeld specialist bespreekt of en welke mogelijkheden er voor u zijn.
 • Veel aandacht voor u en uw naasten.
 • Mogelijkheid tot ondersteunende zorg, zoals fysiotherapie, psychologische hulp en revalidatie.
8.6

Patiëntenwaardering Borstkanker

Patiënten met borstkanker beoordelen het Antoni van Leeuwenhoek met de volgende rapportcijfers.

Deel uw eigen ervaring
 • 8.9
  Deskundigheid
 • 8.6
  Persoonlijke aandacht
 • 8.3
  Informatie
 • 8.8
  Vertrouwen
 • 8.6
  Mogelijkheid eigen inbreng

Ontmoet enkele specialisten

Maak kennis met een aantal specialisten van het AVL Borstkankercentrum:

Het behandelteam

Onze specialisten zijn allen volledig gespecialiseerd in borstkanker. In een multidisciplinair overleg wordt uw situatie aan de hand van uw uitslagen en medische gegevens en overlegd en wordt gekeken welke behandeling voor u het beste is. Vervolgens bespreekt uw eigen arts dit plan met u. Bij het Antoni van Leeuwenhoek bent u een gelijkwaardige gesprekspartner en beslist u mee over uw eigen behandeling.

Het laatste nieuws over behandelingen en onderzoek

Trials

Het Antoni van Leeuwenhoek is naast een ziekenhuis ook een gerenommeerd onderzoeksinstituut op het gebied van kanker. Dagelijks zetten 700 bevlogen onderzoekers zich in om beter te begrijpen hoe kanker ontstaat en hoe we het kunnen genezen. Ook bij borstkanker voeren wij veel wetenschappelijke studies (trials) uit. Indien een studie voor u geschikt is, zal de behandeld arts dit met u bespreken.

Enkele studies bij borstkanker

Meestgestelde vragen bij borstkanker

Hoe vraag ik een second opinion aan in bij het AVL?

Allereerst neemt u contact op met uw huidig behandelend specialist in het ziekenhuis of uw huisarts. Diegene kan de verwijsbrief digitaal naar ons versturen via www.avl.nl/verwijzers en hierbij direct uw (medische) gegevens en verslagen van onderzoeken meesturen. Eventueel beeldmateriaal kan op een cd-rom per post naar ons worden verstuurd. Nadat alle gegevens door ons ontvangen zijn, wordt dit door het medisch team beoordeeld. Daarna wordt met u een afspraak ingepland. De afdeling Planning neemt hiervoor contact met u op.

Hoe snel kan ik terecht bij vermoeden van borstkanker?

Als uw huisarts borstkanker vermoedt, bijvoorbeeld vanwege de uitslag van het bevolkingsonderzoek of door het ontdekken van een knobbeltje in de borst, dan kunt vaak binnen 24 uur bij ons terecht. Zodra wij de verwijzing van de huisarts ontvangen, plannen wij uw afspraak op de eerstvolgende werkdag. Tijdens deze dag hoort u binnen 2 uur of u wel of geen borstkanker heeft. Als al vaststaat dat u borstkanker heeft, maar er is nog aanvullend onderzoek nodig, dan kunt u hiervoor binnen een week terecht.

Kan ik voor DCIS ook bij jullie terecht?

Ja, dat kan. DCIS is geen borstkanker, maar een voorstadium van borstkanker. Ook voor DCIS kunt u zich melden bij AVL Borstkankercentrum. U kunt zich voor een second opinion of overname van behandeling naar ons laten verwijzen door uw huidige behandelend arts. Voor beide geldt dezelfde procedure, het verschil zit in de verwijsbrief.

Kan ik altijd een Mammaprint aanvragen?

De Mammaprint heeft alleen zin als er twijfel is of chemotherapie wel/geen goed idee is. Soms is chemotherapie sowieso noodzakelijk. In dat geval heeft de Mammaprint geen zin om aan te vragen. Uw arts bepaalt of een Mammaprint zinvol is.

Ondersteunende zorg_echtpaar II