Chirurgie bij maagkanker
Het doel van de operatie bij maagkanker is afhankelijk van het stadium van de ziekte. Wanneer het mogelijk is, zal het doel van de operatie het genezen van de patiënt zijn (in-opzet-curatieve chirurgie).
Een operatie vormt het belangrijkste deel van de curatieve behandeling van maagkanker. Om de kans op terugkeer van de ziekte na de operatie zo klein mogelijk te maken, wordt de operatie bij voorkeur gecombineerd met andere behandelingen, zoals chemotherapie of een combinatie met andere behandelingen in studieverband. Op deze manier wordt de kans op genezing vergroot.
In-opzet-curatieve chirurgie
Het principe van een in-opzet-curatieve operatie bij maagkanker is het verwijderen van het zieke gedeelte van de maag en zoveel mogelijk lymfeklieren rondom de maag. Afhankelijk van de plaats en uitgebreidheid van de tumor in de maag en de soort maagkanker wordt gekozen voor een gedeeltelijke maagverwijdering of een totale maagverwijdering.
De maagkanker kan in een vergevorderd stadium zijn waarbij het niet meer mogelijk is om te genezen. In samenspraak met de patiënt wordt beoordeeld wat gewenst is en welke palliatieve behandeling passend is.
Palliatieve chirurgie
Wanneer vóór de operatie beoordeeld wordt dat de chirurg niet alle maagkanker kan verwijderen, wordt meestal afgezien van een operatie. Echter, soms wordt in deze situatie toch een operatie voorgesteld, bijvoorbeeld om voedselpassageklachten te verhelpen. Bij de operatie wordt dan óf een beperkt deel van de maag verwijderd óf alleen een overloop van maag naar dunne darm aangelegd.