Lies-lijn plaatsen

Wat is een lies-lijn?

Een lies-lijn is een centraal infuus (centraal veneuze katheter) dat in de liesader (vena femoralis) wordt geplaatst. Een lies-lijn kan geplaatst worden als er langdurig en/of veelvuldig toegang tot de bloedbaan nodig is om meerdere keren of langdurig medicatie via een infuus toe te dienen. Zonder lies-lijn moet u voor het toedienen van deze medicijnen steeds opnieuw geprikt worden, waardoor aangeprikte bloedvaten hard aan gaan voelen en steeds moeilijker aan te prikken zijn. Hierdoor kan het op den duur steeds lastiger worden om een geschikte prikplek te vinden. Bovendien kan de prikplek steeds pijnlijker worden

Wat gaat er gebeuren?

Een lies-lijn wordt onder plaatselijke verdoving van de lies geplaatst door de interventieradioloog. Dit duurt ongeveer een half uur tot een uur. De interventieradioloog brengt onder echo de lies-lijn in. Hierna wordt met röntgen gekeken of deze goed is geplaatst. Daarna wordt het zichtbare deel van de katheter vastgehecht op de huid.

Na het plaatsen van de lies-lijn wordt u teruggebracht naar de verpleegafdeling. De verpleegkundige geeft u uitleg over de verzorging van de lies-lijn.

Wat zijn eventuele risico’s en complicaties?

Als de verdoving is uitgewerkt, kunt u een dag of twee last hebben van wat ongemak. 

Het plaatsen van een katheter is een veel voorkomende procedure. Een enkele keer kunnen complicaties optreden vlak na de behandeling of bij aanwezigheid op lange termijn.

Vlak na de behandeling is er kans op:

  • bloedverlies en/of pijn bij de plek waar de katheter wordt ingestoken;
  • bloeduitstorting;
  • ontsteking van de ader.

Op langere termijn kunnen de volgende complicaties optreden:

  • een ontsteking bij de plek waar de katheter is ingestoken;
  • een infectie in de bloedbaan doordat er bacteriën via de katheter in de bloedbaan zijn gekomen;
  • trombose van de bloedvaten waar de lies-lijn zit.