Interventieradiologie
123

Radiofrequente en Microwave Ablatie (RFA/ MWA)

Wat is Radiofrequente en Microwave Ablatie (RFA/MWA)?

Tumoren zijn te behandelen met verhitting of bevriezing, dit wordt ook wel thermale ablatie of warmte ablatie genoemd. Deze verhitting of bevriezing zorgt ervoor dat de tumor afsterft. Bij radiofrequente (RFA) en microwave ablatie (MWA) worden de kankercellen als het ware weggebrand. Na de ablatie ruimt het lichaam zelf de afvalstoffen op, waarna er een litteken in het behandelde gebied over blijft. Om de behandeling uit te voeren, prikt de interventieradioloog onder echo-, MRI- of CT-begeleiding één of meerdere naalden in de tumor. Dit gaat via een klein prikgaatje in de huid.

Illustratie ablatie

Wat is het verschil tussen RFA en MWA?

RFA maakt gebruik van de energie van radiogolven, MWA maakt gebruik van microgolven. Bij MWA worden sneller hogere temperaturen bereikt dan bij RFA. Welke methode wordt toegepast, hangt af van de locatie van de tumor en de voorkeur van de behandelaar.

Wat levert deze behandeling mij als patiënt op?

RFA en MWA kunnen worden toegepast bij een select aantal tumoren in de nieren, longen, borst, en/of botten. Deze techniek wordt gebruikt als minimaal invasief alternatief voor een operatie of bij patiënten die geen operatie meer kunnen ondergaan door gezondheidsproblemen zoals hart-, vaat- en longziekten.