Podcast: Gewoon zeldzaam

Van alle vormen van kanker is 86 % zeldzaam. We spreken in Nederland van een zeldzame kanker als de diagnose van de specifieke kankersoort minder dan 1000 keer per jaar gesteld wordt. Bij één op de vijf patiënten met kanker is er sprake van een zeldzame soort. Het Antoni van Leeuwenhoek is het landelijk expertisecentrum voor zeldzame kankers. Iedere zeldzame kanker is bij ons daarom ‘gewoon’.

In deze podcastserie gaat Christianne Lok, gynaecoloog bij het AVL, iedere aflevering in gesprek met een specialist die zich bezighoudt met de behandeling van of onderzoek naar zeldzame kankers. 

Aflevering 1 - AVL expertisecentrum voor zeldzame kankers

In aflevering 1 is Winan van Houdt te gast. Hij is chirurg bij het Antoni van Leeuwenhoek en gespecialiseerd in sarcomen, een zeldzame kankersoort. Samen met Christianne bespreekt hij het AVL als expertisecentrum; wat is dat en waarom heb je daar baat bij als patiënt?

Aflevering 2 - Diagnostiek bij zeldzame kankers

In aflevering 2 is Hoofdhals-chirurg lotje Zuur te gast. Lotje Zuur is naast chirurg ook onderzoeker. Haar focus ligt op onderzoek naar immuuntherapie. Zo onderzoekt zij of immuuntherapie bijdraagt aan een betere prognose en hogere kwaliteit van leven hij patiënten met kanker in het hoofdhalsgebied. In deze aflevering spreekt Christianne Lok met haar hoe de juiste diagnose wordt gesteld bij een zeldzame kanker. Zo legt zij uit hoe onder andere Whole Genome Sequencing hierbij kan helpen.