Alvleesklierkanker (pancreaskanker) heeft, zo meldde het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) 15 november nog, de slechtste overlevingscijfers van alle kankersoorten in Nederland en deze cijfers zijn de afgelopen decennia nauwelijks verbeterd.
'Pancreatic Cancer Collective'
In de Verenigde Staten is dit niet anders en daarom hebben twee grote spelers in de financiering van het kankeronderzoek - Stand Up To Cancer ( SU2C) en de Lustgarten Foundation - de handen ineengeslagen in het ' Pancreatic Cancer Collective' voor een nieuw groot onderzoeksprogramma: een 'New Therapies Challenge' om therapieën te ontwikkelen voor alvleesklierkanker.
Voor de eerste fase van dit programma is 7 miljoen dollar verdeeld over 7 toponderzoeksgroepen. Die krijgen 14 maanden de tijd om preklinisch onderzoek te doen. Daarna wordt opnieuw geld beschikbaar gesteld, nu voor klinische studies die voortvloeien uit succesvolle projecten. Met deze aanpak wil het Pancreatic Cancer Collective de weg van lab naar patiënt korter maken.
Combinatie van twee doelgerichte geneesmiddelen
Rene Bernards gaat in muismodellen een combinatie testen van twee geneesmiddelen: een zogenoemde SHP2-remmer en een MEK-remmer, beide doelgerichte geneesmiddelen die direct aangrijpen op een specifiek eiwit in de kankercel zelf. Hij hoopt dat deze combinatie zal leiden tot een therapie voor alvleesklierkanker die veroorzaakt wordt door een mutatie in een specifiek gen, het KRAS-gen. Dit zijn bijna alle gevallen van alvleesklierkanker. De basis hiervoor beschreef hij in mei in een publicatie in Nature Medicine.
De groep van Bernards heeft al aangetoond dat deze therapie werkt in muizen met alvleesklierkanker, maar hoe de twee geneesmiddelen het beste toegediend kunnen worden om het beste resultaat te behalen is nog niet onderzocht. Bernards gaat in de eerste 14 maanden onderzoeken hoe deze combinatietherapie het beste werkt. Daarna zal internist-oncoloog Emile Voest een eerste klinische studie gaan leiden onder een klein aantal patiënten. Die zal dan gaan lopen in het Antoni van Leeuwenhoek en in een kliniek in München.
Stand Up To Cancer (SU2C) is een initiatief uit de Amerikaanse filmindustrie om geld op te halen voor kankeronderzoek. Honderden miljoenen dollars worden opgehaald en via de AACR (American Association for Cancer Research) gedistribueerd over onderzoeksgroepen. Deze specifieke grant wordt door de Lustgarten foundation gefinancierd, die zich toelegt op alvleesklierkankeronderzoek.
Lees meer
Persbericht van SU2C
Lees meer over de projecten