Leerstoel Experimentele immunobiologie van kanker voor Karin de Visser

27 mrt. 2019

Prof. Karin de Visser is per 1 april 2019 benoemd aan de Universiteit Leiden tot bijzonder hoogleraar Experimentele immunobiologie van kanker, in het bijzonder van het tumor-micromilieu.

Binnen het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaat ze zich richten op onderzoek naar de vraag hoe het immuunsysteem de vorming van uitzaaiingen en de werkzaamheid van kankerbehandelingen beïnvloedt, met een focus op borstkanker. 

Ze is benoemd namens het Antoni van Leeuwenhoek/Nederlands Kanker Instituut in Amsterdam en blijft hoofd van haar onderzoeksgroep binnen de afdeling  Tumor Biology & Immunology.

Rol van het afweersysteem bij kanker

Met haar aanstelling  bij de afdeling Immunohematologie en Bloedtransfusie (IHB) in het LUMC hoopt ze haar expertise en die van de LUMC-onderzoeksgroepen bij elkaar te brengen. De Visser: "Door de krachten te bundelen kunnen we sneller nieuwe kennis vergaren over de rol van het afweersysteem in kanker, met als uiteindelijk doel om de behandeling van kanker te verbeteren."

Bredere immunologie

Ze licht toe: "Sinds jaar en dag is het LUMC één van de koplopers op het gebied van de tumor-immunologie. Daarnaast is het LUMC heel sterk in immunologisch onderzoek in de context van andere ziektes. Juist omdat we ons in het Antoni van Leeuwenhoek focussen op de immunologie van kanker is het heel belangrijk om nauw aangesloten te zijn bij de nieuwste ontwikkelingen in de bredere immunologie. Ik verwacht dan ook heel veel te leren van het onderzoek naar auto-immuunziekten en chronische ontstekingen.

Myeloïde immuuncellen

Omgekeerd neemt de Visser een aantal unieke expertises mee voor het LUMC-onderzoek naar tumorbiologie en tumorimmunologie. "Het onderzoek in de kankerimmunologie is bijvoorbeeld vaak gericht op T-cellen, terwijl ons onderzoek ook gericht is op  andere, myeloïde, immuuncellen, die een belangrijke rol spelen in kanker. Daarnaast hebben we in het Antoni van Leeuwenhoek unieke muismodellen om uitzaaiing van kanker en de rol van het afweersysteem hierin te bestuderen."

VICI-subsidie

In februari kreeg Karin de Visser een VICI-subsidie van NWO om te onderzoeken hoe genetische veranderingen in borstkankercellen het afweersysteem van patiënten beïnvloeden. De onderzoeksgroep van De Visser is ook aangesloten bij Oncode Institute