Promotie Tessy Korthout: lezersonderzoek onder eiwitten

7 jun. 2019 11:22

Een rups en een vlinder hebben precies hetzelfde DNA, terwijl ze er toch echt anders uitzien. Dat is het werk van eiwitten die bepalen hoe het DNA wordt afgelezen. Maar hoe werken al die eiwitten samen? Tessy Korthout ontwikkelde een techniek waarmee onderzoekers de functie van duizenden eiwitten tegelijk kunnen analyseren en daarmee beter kunnen begrijpen hoe die eiwitten samen het DNA lezen. Tessy, die nu postdoc is in het Hubrecht Instituut, promoveert 12 juni aan de Universiteit van Amsterdam. Succes!

Q&A's

Wat was het onderwerp dat je hebt onderzocht?

'De ontwikkeling van nieuwe technieken om te onderzoeken hoe genen worden gereguleerd.'

Wat is het grote vraagstuk waar dat een onderdeel van is?

'Elke cel heeft hetzelfde DNA, terwijl cellen heel verschillend zijn. Als voorbeeld: een rups en een vlinder hebben precies hetzelfde DNA, maar zien er totaal anders uit. Dit wordt geregeld door epigenetica, het mechanisme dat bepaald welk gedeelte van het DNA gelezen moet worden. We weten al veel over epigenetica en welke eiwitten hierbij betrokken zijn, maar we beginnen nu pas te begrijpen hoe al deze eiwitten samenwerken om genen te reguleren. Hoe epigenetische informatie wordt overgedragen als de cel zich deelt, blijft een raadsel. Dit raadsel heb ik proberen op te lossen in mijn onderzoek.

Wat was je belangrijkste bijdrage aan die oplossing?

'Het correct aflezen van de juiste delen van het DNA is een complex proces. Hierbij zijn veel eiwitten betrokken, maar met de huidige technieken in moleculaire biologie is het lastig om meerdere eiwitten tegelijk te bestuderen. Om dit op te lossen, hebben we een techniek ontwikkeld die kleine stukjes synthetisch DNA gebruikt om cellen te markeren. Hierdoor konden we de functie van duizenden eiwitten tegelijk analyseren, waardoor we nu beter begrijpen hoe deze eiwitten samenwerken om DNA te lezen. Daarnaast is deze techniek heel nuttig in het veld om nog veel meer vragen over DNA-regulatie te beantwoorden.'

Wie?                          Tessy Korthout
Bij wie?                      Fred van Leeuwen (copromotor) en Maarten van Lohuizen (promotor)
Wanneer?                  Woensdag 12 juni, 12 uur
Waar?                         Universiteit van Amsterdam
Het proefschrift:         Decrypting Chromatin States: DNA Barcoding Technologies to Study Chromatin Interactions

Meer weten over epigenetica? In deze podcast vertelt Tessy Korthout over haar onderzoek.