Ingekleurde darmcellen geven inzicht in het ontstaan van kanker | de Volkskrant

6 nov. 2020 13:00

Het heeft iets weg van de bladeren van een artisjok maar wat we zien is de binnenbekleding van een muizendarm: speciaal voor de microscoopfoto werden de darmvlokken ingekleurd zodat biomedisch onderzoeker Lotte Bruens van het Nederlands Kanker Instituut kon zien wat zich daar afspeelt.

Darmvlokken worden bekleed door duizenden cellen, de lichtblauwe puntjes zijn de celkernen. De vlokken zitten vast aan de darmwand, met daarin kuiltjes waar de celdeling plaatsvindt. De nieuwe cellen worden eruit geduwd, als ware het een lopende band: onderaan de darmvlokken komen er cellen bij, oude cellen vallen van het topje af, de darm in, richting uitgang. Zo wordt wekelijks, ook bij de mens, de hele darmbekleding verteerd. En dat is goed, want in de darmen komen voortdurend schadelijke stoffen langs die mutaties in cellen kunnen veroorzaken waardoor kankercellen kunnen ontstaan. Hoe sneller de foute cellen het kuiltje uit worden geduwd, hoe beter. 

Bruens, die op 19 november promoveert, ontdekte in de muizendarm dat het opruimwerk beter gaat als het dier 60 procent van het dagelijkse aantal calorieën te eten krijgt. Onderzoek moet uitwijzen of dat ook bij de mens zo is.