Internist-oncoloog Christian Blank hoogleraar in Leiden

20 nov. 2020 16:53

Immuuntherapie voor melanoompatiënten kan veel meer op het individu worden afgestemd, meent internist Christian Blank. Daarnaast onderzoekt Blank welk zetje het afweersysteem nodig heeft om oogmelanomen aan te vallen. Blank is benoemd tot Leidse bijzonder hoogleraar Interne Geneeskunde, in het bijzonder klinisch onderzoek van immunotherapie van kanker. De leerstoel is ingesteld door het Nederlands Kanker Instituut.

Blank doet al jaren onderzoek naar checkpoint-remmers als therapie voor bepaalde tumoren. Hij probeert deze remmers zo vroeg mogelijk in het ziekteproces als behandeling in te zetten. “Onze afweercellen kunnen sommige tumorcellen herkennen en opruimen. Maar ze bevatten ook allerlei kleine schakelaars op hun oppervlak waarmee hun activiteit door andere cellen gestuurd kan worden. Tumorcellen zetten afweercellen graag ‘uit’ via die schakelaars. Dan kunnen ze zelf ongestoord verder groeien.”

Perfecte muziek

“Met het toedienen van deze checkpoint-remmers blokkeren we bijvoorbeeld schakelaars die een stopsignaal geven aan de afweercel. Hierdoor blijven ze dus actief en kunnen ze de tumor wél aanvallen.” Er zijn zo’n 20 tot 30 middelen in ontwikkeling die allemaal een ander stopsignaal vanuit de tumorcellen kunnen blokkeren. Deze vorm van immuuntherapie werkt erg goed voor huidmelanomen, maar oogmelanomen reageren hier heel slecht op.

Blank gaat onderzoeken welke combinatie van remmers werkt bij oogmelanomen. “Je voelt je als het ware de dirigent van een orkest. We willen uitzoeken welk signaal we op welk moment moeten geven om het orkest de perfecte muziek te laten spelen. In dit geval is dat een krachtige reactie tegen de tumor.”

Christian Blank
Samen met LUMC-collega’s hoop ik biomarkers te identificeren die kunnen voorspellen welke patiënt op welke combinatie van immuuntherapie zal reageren.
Christian Blank Internist-oncoloog
Personalized medicine

Daarnaast hoopt Blank de therapie voor huidmelanomen veel meer te personaliseren. “Samen met LUMC-collega’s hoop ik biomarkers te identificeren die kunnen voorspellen welke patiënt op welke combinatie van immuuntherapie zal reageren.” Daarnaast zal Blank zich focussen op de langetermijneffecten van de therapieën en op kwaliteit van leven. “Zo hopen we in de toekomst vroeger in te grijpen om problemen later te voorkomen.”

Krachtige samenwerking

Blank is werkzaam als internist-oncoloog en onderzoeksleider in het Antoni Van Leeuwenhoek. Zijn benoeming tot bijzonder hoogleraar stelt hem in staat om de expertise van het AVL en het LUMC te combineren. “Het LUMC is hét oogmelanoomcentrum van Nederland. Ook heeft het LUMC net als het Antoni van Leeuwenhoek een sterke preklinische tumorimmunologie-onderzoekslijn. Wij hebben in het AVL weer veel ervaring met neoadjuvante immuuntherapie studies. Wij kunnen dus krachtig samenwerken om gepersonaliseerde combinatietherapieën te ontwikkelen, en meteen studies op te zetten voor patiënten die nu nog geen baat hebben bij de huidige combinaties van immuuntherapie.”