Wereld Ergotherapie dag, wat doet een ergotherapeut eigenlijk?

27 okt. 2020 09:03

Op 27 oktober is het Wereld Ergotherapie dag. Voor veel patiënten en zorgverleners is de discipline ergotherapie onbekend. Eerder dit jaar verscheen een wetenschappelijk artikel in het Australian Occupational Therapy Journal over het belang van ergotherapie binnen de oncologische revalidatie. Auteur is Corine Rijpkema, ergotherapeut van het Antoni van Leeuwenhoek.

Wat is ergotherapie?
“Ergotherapie is paramedische zorg, net als fysiotherapie of logopedie. Ergotherapie richt zich vooral op het dagelijks handelen en wordt ingezet wanneer activiteiten die eigenlijk automatisch behoren te gaan, zoals aankleden, schrijven, fietsen, (huishoudelijk) werk of hobby's niet meer (volledig) lukken. Allemaal handelingen die eigenlijk heel ‘normaal’ zijn of zouden moeten zijn.”

Wat doet een ergotherapeut binnen het AVL?  

“Ons doel is dat patiënten zoveel mogelijk het leven kunnen leiden dat zij zelf willen, afgestemd op wat ze kunnen. Een voorbeeld is teruggaan naar werk na een kankerbehandeling. Hoe bouw je dat weer op? Hoe zorg je dat je tijdens je werk tijd inbouwt om goed te eten als je bijvoorbeeld slikklachten hebt overgehouden aan je behandeling. Maar ook hoe verdeel je je energie over de dag als je ‘s avonds iets leuks wil doen, hoe zorg je dan voor een rustmoment gedurende de dag. En bij (blijvende) pijnklachten kijken we mee hoe je beste kunt zitten of liggen. En is het wel nodig om tijdens het koken de hele tijd te staan? Kortom als ergotherapeuten hebben we een heel scala aan praktische adviezen te bieden.”  

Wat is de conclusie van je onderzoek?
“Het doel van ons onderzoek was om in kaart te brengen met welke vragen patiënten bij de ergotherapie komen na de behandeling van kanker en om de uitkomst van de ergotherapie interventies, in het kader van multidisciplinaire revalidatie, te onderzoeken. We hebben de gegevens van 181 patiënten bekeken. De resultaten laten zien dat de redenen voor een ergotherapie consult overwegend binnen het domein ‘Activiteiten en Participatie’ liggen. Ergotherapeutische ondersteuning verbeterde de tevredenheid van patiënten. Het ondersteunt de meerwaarde van ergotherapie binnen de oncologische revalidatie, en benadrukt het positieve effect van ergotherapie op het dagelijks functioneren. Er zijn gecontroleerde klinische onderzoeken nodig om het bewijs te ondersteunen.”