KWF financiert negen nieuwe onderzoeken Antoni van Leeuwenhoek

21 dec. 2021 16:45

KWF Kankerbestrijding heeft vandaag subsidies toegekend aan negen onderzoeksteams van het Nederlands Kanker Instituut, het onderzoeksinstituut van het Antoni van Leeuwenhoek. Met in totaal 6,6 miljoen euro gaan zij op zoek naar onder meer nieuwe aanknopingspunten in de strijd tegen botkanker en een minder belastende behandeling van borstkankerpatiënten.

Chirurg Frederieke van Duijnhoven is een van de onderzoekers die aan de slag gaan met een nieuw project. Zij wil erachter komen of bestraling veilig achterwege kan worden gelaten bij borstkankerpatiënten bij wie de tumor door chemotherapie al is verdwenen.

Minder ingrijpend
Frederieke van Duijnhoven: “Bij een op de drie vrouwen met borstkanker die eerst chemotherapie en daarna een – beperkte - operatie hebben gehad, zijn er geen tumorcellen meer in de borst te vinden. Daar moesten wij iets mee, vonden we in ons borstkankerteam in het AVL. Eerst hebben we onderzocht of we na de chemo de operatie veilig achterwege konden laten. Dan namen we alleen een biopt. Maar de biopten bleken in 20 procent van de gevallen toch niet accuraat genoeg. Nu gaan we onderzoeken of we de bestraling weg kunnen laten. Bestraling geeft bij een kwart van de vrouwen vervelende klachten, zoals pijn of vervorming van de borst. Uiteindelijk willen we samen met iedere patiënt de risico’s kunnen afwegen van een heel kleine kans op terugkeer van de ziekte tegenover een minder ingrijpende behandeling.”

Kinderen en adolescenten
Moleculair bioloog Paul Krimpenfort gaat onderzoeken wat de rol is van het CDK6-gen bij botkanker: “Botsarcomen komen vooral voor bij kinderen en adolescenten en treffen hen keihard. Deze tumoren zijn heel invaliderend en moeilijk te behandelen. Er is vaak geen kruid tegen gewassen.”

Daarom duikt zijn team de komende jaren diep in de biologie achter deze ziekte, op zoek naar nieuwe aanknopingspunten. “De aandacht gaat vaak uit naar genen die gemuteerd zijn, terwijl andere genen ook heel belangrijk kunnen zijn voor de ziekte. Het CDK6-gen bijvoorbeeld: dat is in botkankercellen niet gemuteerd, maar maakt daar wel meer eiwit aan dan gemiddeld. En patiënten met veel van dat CDK6-eiwit hebben een slechter vooruitzicht. Wij willen onderzoeken hoe dat werkt."

Frederique Van Duijnhoven Still KWF Financiering

Onderzoekers verrast met toekenning KWF-financiering

De toekenningen zijn onderdeel van de nieuwste financieringsronde van KWF Kankerbestrijding. In totaal trekt KWF in deze ronde zo’n 27 miljoen euro uit voor veelbelovend Nederlands kankeronderzoek.

Het Antoni van Leeuwenhoek dankt alle donateurs die dit onderzoek mogelijk maken. Lees hier het nieuwsbericht van KWF.

Gehonoreerde onderzoeksprojecten o.l.v. onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek

Deze onderzoekers krijgen een Young Investigator Grant:

  • Julia Houthuijzen: Onderzoek naar het remmen van kanker-geassocieerde fibroblasten als behandelstrategie voor invasief lobulair borstkanker.
  • Joost Agelink van Rentergem: Computationele Klinische Neuropsychologie: procesmodellen om de cognitieve problemen van (ex-)kankerpatiënten beter te begrijpen.
  • Lisanne de Boer: Intra-operatieve real-time weefselkarakterisatie voor betere uitkomsten bij patiënten die behandeld worden met een robot-geassisteerde radicale prostatectomie.

Overige gehonoreerde projecten waarbij AVL betrokken is

  • Judith Kroep (LUMC): DIRECT-2: DIeet REstrictie als een toevoeging bij ChemoTherapie voor patiënten met borstkanker (Sanne Schagen, AVL)