Studie naar werking vaccinatie bij kankerpatiënten

12 mei 2021 16:12

De VOICE studie, een initiatief van het UMCG, AVL, Erasmus MC, RIVM, IKNL en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten, is een onderzoek naar de werkzaamheid van het coronavaccin bij patiënten met kanker die worden behandeld met chemotherapie, immuuntherapie of een combinatie van beiden. Sinds eind februari zijn in totaal 600 patiënten gevaccineerd met Moderna. Na volledige vaccinatie worden hun ervaringen vergeleken met mensen die niks onder de leden hebben.

In de vaccinstudies die tot nu toe zijn gedaan zijn kankerpatiënten niet meegenomen. “Dus daar weten we heel weinig over. Wij onderzoeken in de VOICE-studie in hoeverre patiënten die actief worden behandeld met chemotherapie, immuuntherapie, of een combinatie van beide, na vaccinatie een beschermende afweerreactie krijgen. We hopen natuurlijk dat de uitkomst zal zijn dat patiënten evengoed beschermd zijn als mensen zonder kanker”, aldus internist-oncoloog John Haanen van het AVL.

Vier keer naar het AVL

De patiënten die in het AVL meedoen aan de studie, kwamen in totaal vier keer naar het AVL in Amsterdam: voor de eerste inenting, vier weken later voor de tweede prik en vervolgens vier weken en zes maanden na de tweede vaccinatie. Dan wordt de aanmaak van antilichamen in het bloed van patiënten gemeten om te kijken of er een immuunreactie is. De onderzoekers willen ook weten of er klachten en bijwerkingen zijn in de periode na vaccinatie. 

Patiënten met kanker zijn kwetsbaar

“We zijn heel blij dat we deze patiënten hebben kunnen vaccineren. Patiënten met kanker zijn kwetsbaar. In het afgelopen jaar zijn we steeds meer te weten gekomen over kanker en het coronavirus. Patiënten met kanker, met name zij die een vorm van bloedkanker hebben (leukemie of lymfoom), maar ook patiënten met uitzaaiingen zoals bij longkanker of andere kanker, en daar chemotherapie voor krijgen, lopen een groter risico op een ernstiger verloop van een coronavirusinfectie (COVID-19) dan mensen zonder kanker.”

Resultaten

Ergens in de komende maanden worden de eerste studieresultaten verwacht. Houd onze website in de gaten voor het laatste nieuws hierover.

Vragen over vaccinatie bij kankerpatiënten? Lees hier meer