Nieuwe ontvangst- & wachtruimte en oefentuin Centrum voor Kwaliteit van Leven

Vandaag worden de ontvangst- & wachtruimte en de oefentuin van het Centrum voor Kwaliteit van Leven informeel geopend. De nieuwe ruimte heeft een huiselijk karakter, is kleurrijk ingericht en straalt rust en geborgenheid uit. Bij aankomst worden patiënten en hun naasten ontvangen door een vrijwilliger van het Antoni van Leeuwenhoek die patiënten helpt zich aan te melden, iets te drinken aanbiedt, een luisterend oor heeft en - indien gewenst - informatie over het Centrum voor Kwaliteit van Leven verstrekt.

 

Poli 4 Wachtkamer 20220621 05

Sfeer en uitstraling

De nieuwe ontvangst- & wachtruimte is kleurrijk ingericht en straalt rust en geborgenheid uit.

Marion Hemelaar, projectleider: “We krijgen veel positieve reacties van patiënten. Ze zijn heel blij met de ruimte en met de permanente aanwezigheid van een gastvrouw of -heer. Uit patiëntenonderzoek kwam naar voren dat patiënten het wachten in de centrale hal voor het Centrum voor Kwaliteit van Leven (poli 4) niet prettig vinden, hier geen privacy ervaren en zich soms wat verloren voelen. Dat was voor ons een belangrijke reden om een ruimte te creëren waar patiënten rustig en ontspannen kunnen wachten.”

Kraanvogels centraal in nieuwe ontvangst- & wachtruimte

Patiënten worden in de ruimte verrast door de vele duizenden kraanvogels die er hangen en verwerkt zijn in glazen wandpanelen en in de bank. Deze kleurrijke bank met kraanvogels is ontworpen door kunstenaar Tjitske Dijkstra en door haar aangeboden aan het Antoni van Leeuwenhoek. Kraanvogels hebben voor veel culturen een symbolische waarde en worden gezien als de boodschapper van vrede, geluk, symbool van wijsheid, gezondheid, loyaliteit en een lang leven.

Nicolette Goedbloed, hoofd Centrum voor Kwaliteit van Leven: “In die zin past de kraanvogel goed bij het Centrum voor Kwaliteit van Leven. We zijn er om patiënten te helpen het leven met en na kanker zo goed mogelijk vorm te geven en zo bij te dragen aan hun kwaliteit van leven. Hierbij willen we patiënten ondersteunen met informatie en advies en hen zo tijdig en op maat hulp en/of zorg aanbieden.”

Poli 4 Wachtkamer 20220621 09

Duizenden kraanvogels

Kraanvogels hebben voor veel culturen een symbolische waarde en worden gezien als de boodschapper van vrede, geluk, symbool van wijsheid, gezondheid, loyaliteit en een lang leven.

Oefentuin

Sinds begin dit jaar kunnen klinische- en poliklinische (revalidatie)patiënten onder begeleiding van fysio- en ergotherapeuten in de oefentuin hun dagelijkse buitenactiviteiten oefenen. Er zijn trappen en hellingen om op te oefenen en verschillende loopvlakken om overheen te lopen, zoals grind, zand en houtsnippers. De oefentuin is afgelopen jaar aangelegd en komt nu steeds meer tot bloei.

Carolien de Hoop, fysiotherapeut: “Deze tuin is een mooie aanvulling op de ruimtes die we al hebben om te oefenen met patiënten. Sommige patiënten met een verminderde mobiliteit zijn na hun behandeling onzeker om weer naar buiten te gaan. In de tuin kunnen we normale dagelijkse handelingen in een veilige omgeving oefenen.”

Oefentuin 20220621 1200X628 03

De oefentuin

Sinds begin dit jaar kunnen klinische- en poliklinische (revalidatie)patiënten onder begeleiding in de oefentuin hun dagelijkse buitenactiviteiten oefenen.