Oscar Brouwer in Trouw | Hpv-vaccin voorkomt veel ellende, maar niet bij iedereen

23 mrt. 2022 09:00

Na jonge meisjes, komen sinds kort ook jongens tussen de 12 en 18 jaar in aanmerking voor vaccinatie tegen humaan papillomavirus (HPV). De campagne moet voorkomen dat het virus bij hen penis- en anuskanker en kanker in keel en mondholte kan veroorzaken. Maar: oudere mannen hebben het vaccin nooit gehad. Zouden zij zich niet alsnog moeten laten prikken? Kanker krijgen is toch op iedere leeftijd een probleem?

Dat is zonder meer zo, bevestigt Oscar Brouwer, uroloog aan het Antoni van Leeuwenhoek. "Al deze kankersoorten hebben een enorm grote impact op het leven van patiënten."

Jaarlijks krijgen tussen de 150 en 175 mannen te horen dat ze peniskanker hebben, anuskanker ietsje meer. Maar deze patiëntengroep is natuurlijk groter: ook mensen die al behandeld zijn, maar bij wie het is teruggekomen. Dit onderstreept het belang van het vaccin, voor jongens én meisjes. In Trouw spreekt Oscar brouwer verder over het hpv-vaccin en de effecten op jongens en meisjes, en gaat hij in op de vraag of een inenting op latere leeftijd nog nut heeft.

➜ Lees het artikel in Trouw

Meer informatie