Keelkanker

Keelkanker komt voor in de keelholte die loopt vanaf de neuskeelholte bovenaan via de mondkeelholte naar de overgang van de keel en de slokdarm. Vrijwel alle tumoren in de keel ontstaan in de buitenste cellaag, het slijmvlies. Deze tumoren worden plaveiselcelcarcinomen genoemd. Wanneer u keelkanker heeft, kunt u last hebben van een zweertje in de keel dat niet geneest, pijn die soms uitstraalt naar de oren en slikklachten die leiden tot gewichtsverlies. Ook kunnen zwellingen in de hals of keelholte ontstaan.

Bezoek ook ons AVL Hoofd-halskankercentrum en lees meer over onze specialisten, patiënttevredenheid, nieuws en innovatie.

Op deze pagina leest u meer over de symptomen en de meest gebruikte onderzoeken en behandelvormen bij keelkanker.

Oorzaken en symptomen

Kanker in de keel is een weinig voorkomende ziekte. Om deze reden wordt de behandeling uitgevoerd in slechts enkele gespecialiseerde centra, waaronder het Antoni van Leeuwenhoek. Per jaar wordt in Nederland bij ongeveer 400 mensen keelkanker geconstateerd. Deze vorm van kanker komt vaker voor bij mannen dan vrouwen en meestal boven de 50 jaar.

Factoren die van invloed kunnen zijn op het ontstaan, zijn: roken, alcoholgebruik en het Humaan Papillomavirus (HPV). Het is belangrijk om te weten of mondkanker in de familie voorkomt.

Diagnose

Om de diagnose keelkanker te kunnen stellen, worden de volgende onderzoeken verricht:

Behandeling bij keelkanker

Welke behandeling u bij keelkanker precies krijgt, hangt af van het type tumor. Ook uw verdere gezondheid en conditie zijn van belang. U hoort vooraf precies wat er gaat gebeuren en er is alle tijd om uw vragen te stellen. Uw behandeling zal bestaan uit één of meer van onderstaande behandelingen: