Oscar Brouwer

Mijn carrière als arts begon in 2009 als zaalarts in het Antoni van Leeuwenhoek. Tijdens mijn hierop volgende promotieonderzoek naar innovatieve beeldvormende technieken tijdens operaties is mijn liefde voor de urologie geboren. Na opgeleid te zijn in Groningen, Leiden en Den Haag ben ik in januari 2019 teruggekeerd als uroloog in het Antoni van Leeuwenhoek. Mijn bijzondere aandachtsgebieden zijn peniskanker, zaadbalkanker, en blaaskanker.

Met veel plezier en trots leid ik de multidisciplinaire focusgroep peniskanker binnen het Antoni van Leeuwenhoek. Het Antoni van Leeuwenhoek zit ook in een netwerk van Europese expertisecentra waarin ik het ziekenhuis vertegenwoordig op het gebied van peniskanker. Zo dragen we onze kennis uit in de rest van Europa én blijven we op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. De focusgroep peniskanker bestaat niet alleen uit urologen, maar ook uit peniskankerspecialisten binnen de radiotherapie, oncologie, plastische chirurgie, radiologie, nucleaire geneeskunde, en pathologie. Patiënten kunnen elke week terecht op onze sneldiagnostiek peniskanker polikliniek, en samen hebben we elke week een multidisciplinair overleg (MDO).

Hiermee verzekeren we dat elke patiënt zorg op maat krijgt, waarbij alle behandelopties worden overwogen én vervolgens ook allemaal in het Antoni van Leeuwenhoek kunnen worden aangeboden. Als expertisecentrum hebben we ook aandacht voor de kwaliteit van leven ná de (voor de patiënt vaak ingrijpende) behandeling. Hiervoor werken we samen met ons centrum kwaliteit voor leven en met het patiëntenplatform 'zeldzame kankers'.  

Oncologische zorg op academisch niveau, maar met korte lijnen en altijd gericht op patiënt en innovatie; daarom zie ik het Antoni van Leeuwenhoek als de ideale plek om zowel klinisch als wetenschappelijk hieraan bij te dragen.

Functie:
Uroloog

Posities en aandachtsgebieden:

 • Voorzitter focusgroep peniskanker Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis
 • Expert-lid peniskanker binnen Europees netwerk: EURACAN / eUROGEN
 • Medisch adviseur peniskanker voor het patiëntenplatform zeldzame kankers
 • Lid van focusgroep zaadbalkanker Antoni van Leeuwenhoek
 • Voorzitter EAU guidelines committee

Kwalificaties:

 • 2019: Fellow of the European Board of Urology (FEBU), European Board of Urology
 • 2013: Promotie op het gebied van beeldgeleide chirurgie en schildwachtklierprocedure bij peniskanker

Prijzen en nominaties:

 • EAU Best Abstract Prize (Oncology), European Association of Urology
 • NVU Vlietstraprijs, Nederlandse Vereniging voor Urologie
 • ESMI Nominatie Young Investigator Award, European Society of Molecular Imaging
 • Nijbakker-Morra prijs, Nijbakker-Morra Stichting

Wetenschappelijke publicaties:
Publicatielijst van dr. O.R. Brouwer