Zaadbalkanker (testistumor)

Zaadbalkanker is een woekering van kiemcellen in één van de zaadballen. De basis voor deze aandoening wordt waarschijnlijk al gevormd in de foetale periode. Zaadbalkanker komt voornamelijk voor bij jonge mannen tussen de 15 en 35 jaar. Een aanmaakstoornis in het kiemcelepitheel kan een oorzaak zijn voor deze vorm van kanker.

Op deze pagina leest u meer over de symptomen en de meest gebruikte onderzoeken en behandelvormen bij zaadbalkanker.

Hier leest u meer over onze afdeling urologie, onze werkwijze en specialisten.

Oorzaken en symptomen

Wanneer u zaadbalkanker heeft, kunt u een zwelling in de zaadbal krijgen. Deze is niet pijnlijk. De kans op genezing is groot, ook als u uitzaaiingen heeft. De kans dat u in de andere bal ook zaadbalkanker krijgt, is klein: slechts 1 tot 4%.

9 dagen

Sneldiagnostiek

U kunt doorgaans binnen negen dagen terecht voor sneldiagnostiek

Diagnose

Om de diagnose zaadbalkanker (testistumor) te kunnen stellen, worden de volgende onderzoeken verricht:

Behandelopties

Wanneer u een kinderwens heeft, kunt u vóór de behandeling uw zaad laten invriezen. Hiervoor verwijzen wij u door naar het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam.

Welke behandeling u precies krijgt, hangt af van het type tumor. Ook uw verdere gezondheid en conditie zijn van belang. U hoort vooraf precies wat er gaat gebeuren en er is alle tijd om uw vragen te stellen. Uw behandeling zal bestaan uit één of meer van onderstaande behandelingen: