Bekkenbodemfysiotherapie in het Antoni van Leeuwenhoek

11 apr. 2023 11:00

Sinds juli 2022 zijn Sarah en Anna-Marie aan de slag in het Antoni van Leeuwenhoek als bekkenfysiotherapeuten. Na de studie fysiotherapie hebben ze zich gespecialiseerd in oncologische fysiotherapie en daarna nog een master gedaan die zich helemaal richt op het bekken. “We wilden de nieuwe poli niet gelijk aan de grote klok hangen, maar nu het stof wat neergedwarreld is, willen we wel wat meer bekendheid geven aan wat we doen”, vertelt Anna-Marie. “Als mensen hier een behandeling krijgen, bijvoorbeeld een operatie of bestraling, is er daarna vaak schade en kunnen er problemen zijn in het bekkengebied”, steekt Sarah van wal. “Denk dan aan problemen met poepen en plassen of seksuele klachten als erectiestoornissen en pijn.”

Fysio Medew 20230315
“We voelen ons erg betrokken bij patiënten en vinden ook dat ze goede nazorg moeten krijgen na een behandeling. Veel ongemakken kunnen daadwerkelijk verholpen worden als ze met spieren in het bekkengebied te maken hebben.”
Sarah Kager en Anna-Marie Helbig Fysiotherapeuten

“Vaak weten bekkenfysiotherapeuten binnen een particuliere praktijk ook niet zo goed wat ze kunnen doen. Een Neo-blaas is bijvoorbeeld zo zeldzaam dat de meeste bekkenfysiotherapeuten er in hun hele carrière geen enkele tegenkomen. Wij zien er een paar per jaar.

Kwaliteit van leven 

In eerste instantie zijn de meeste patiënten vooral blij dat ze kanker hebben overleefd, waardoor het vaak lang duurt voordat ze aan de bel trekken. Soms vinden ze dat ze hun specialist niet meer mogen ‘lastigvallen’ met iets dat in verhouding een klein ongemak lijkt. Maar ze komen toch soms in een isolement terecht; als je twintig keer op een dag moet plassen, ga je niet meer zo gemakkelijk een dagje uit. Problemen in het bekkenbodemgebied kunnen veel doen met de kwaliteit van leven.

Terug naar hier

Eerst gaan we onderzoeken of het iets met de bekkenbodemspieren te maken heeft. Dit kunnen we met een inwendig onderzoek doen. En bijvoorbeeld met de ‘Maple’; dat is een probe met 24 electroden waarmee we een elektromyografie maken en in kaart brengen hoeveel activiteit er nog in de spiervezels zit. We kunnen ook laten voelen waar je iets zou moeten voelen, aanspannen of loslaten. Dat kan nog best wel lastig zijn, want je wordt rond je 3e of 4e levensjaar een keer zindelijk en daarna ben je er nooit meer bewust mee bezig. Als er inderdaad nog spieractiviteit is dan is dat goed nieuws, want spieren kun je trainen. Dus als wij mensen kunnen helpen, kunnen we ook echt bijdragen aan de kwaliteit van leven.

'In the lead'

Vaak is na een behandeling de buik en het bekken tot rampgebied verklaard en willen patiënten er eigenlijk niets meer mee te maken hebben. Wij proberen ze er dan weer mee in contact te brengen. Dat kan best moeilijk zijn als iemand bijvoorbeeld ooit seksueel is misbruikt. Het kan dan nog steeds dat je wel doorgaat met het onderzoek of training, maar je wilt daar wel rekening mee houden. Het bekkengebied heeft vrijwel altijd met schaamte te maken, vertrouwen of gevoelens van schuld. De mensen die hier komen, stellen zich heel bewust open. Het is een precair gebied, dus als ze eenmaal de drempel over zijn, willen ze echt graag dat het verandert. En we zorgen altijd dat zij ‘in the lead’ zijn.

Spieren trainen

Je krijgt oefeningen van ons en we zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld niet je billen of je buik aanspant, maar de bekkenbodemspieren. We geven ook veel informatie. Ja, dat is dan inderdaad een soort poep- en plasinstructie. Blaastraining. Maar het kunnen ook tips over leefstijl zijn.

Wat heel fijn is in het AVL, is dat de lijntjes kort zijn. We kunnen hier heel gemakkelijk even overleggen met een medisch specialist, verpleegkundige of andere mensen binnen het Centrum Kwaliteit van Leven die te maken hebben met de behandeling. Het leuke is dat je er echt toe doet. Mensen hebben er echt veel voordeel van en patiënten zijn vaak erg dankbaar.”