Montage Collage Image Contest2
123

No Man’s Gland - Emilia Pulver wint de NKI fotowedstrijd

16 mei 2023 15:00

De jaarlijkse microscopiefoto-wedstrijd van het Nederlands Kanker Instituut heeft weer prachtige, kunstige beelden opgeleverd. Met haar vervreemdende No-man’s (g)land komt Emilia Pulver dit jaar als winnaar uit de bus. Gisteren heeft ze de prijs in ontvangst genomen.

Huidweefsel was bepaald niet waar ze naar zocht door haar microscoop. Promovenda Emilia Pulver bestudeert de kanalen van mannelijke borstklieren en de vroege ontwikkeling van kanker daarin. Maar toen ze dit stukje huid zag, was ze gefascineerd. "Het deed me denken aan een duistere, mystieke kracht die de kijker naar dit griezelige, betoverde bos lokt", zegt Emilia. Ze komt uit Boston, VS, en voegde zich bij de onderzoeksgroep van Jos Jonkers vanwege zijn uitstekende reputatie op het gebied van diermodellen voor kankeronderzoek.

Coolste beelden

"Er is niet veel aandacht voor het feit dat ook mannen borstkanker kunnen krijgen. Wij onderzoeken de ontwikkeling van kanker in mannelijke muizen, en de rol van bijvoorbeeld hormonen in dit proces. Het geeft ons nieuwe inzichten in de biologie van mannelijke borstklieren, en hoe kanker zich daar ontwikkelt, die relevant zouden kunnen zijn voor een breder scala van borstkankers in de kliniek."

"Toen ik voor mijn onderzoek een keer een stukje weefsel bekeek, zag ik een groot stuk huid dat nog bovenop de borstklier lag. Het zag er best cool uit, dit 3D-landschap met al die diepte. Eerlijk gezegd zijn al mijn coolste beelden van andere structuren dan de kanalen die ik bestudeer, hoewel die buisjes ook mooi zijn."

1 Emiliapulver

No Man’s Gland

Dit microscopische beeld toont huidweefsel afkomstig van de borstklier van een mannelijke muis. Binnen de klier omringen delende cellen (magenta) in haarzakjes en talgklieren (groen) de haren (blauw) die zich naar beneden door de huid uitstrekken (groen). De muis is genetisch gemodificeerd om borstkanker te bestuderen.
Emilia Pulver Promovenda

De evolutie van een tumor

Runner-up Karen van der Sluis noemde haar winnende beeld Cancerous confetti (zie afbeelding). Ze doet promotieonderzoek bij de afdelingen pathologie en chirurgie en maakte het beeld voor een onderzoek naar hoe de micro-omgeving van een slokdarmtumor de ontwikkeling van de kanker beïnvloedt. “Om meer te weten te komen over de evolutie die een slokdarmtumor doormaakt bestuderen we het genoom van de tumor, voor en na behandeling en wanneer de ziekte terugkomt. Daarnaast kijken we naar de micro-omgeving van de tumor en of deze invloed heeft op welke cellen overleven. We hebben dit bekeken door afweercellen en tumorcellen te kleuren met immunofluorescentie, wat prachtige plaatjes opleverde.”

2 Karen Van Der Sluis Interpolated2

Cancerous confetti

Dit is een lymfeklier waarin een slokdarmtumor (wit) groeit, omgeven door allerlei soorten witte bloedcellen, genaamd lymfocyten (verschillende kleuren).
Karen van der Sluis Arts-onderzoeker

100 verschillende eiwitten

De derde plaats gaat naar Cellulaire caleidoscoop gemaakt door analist Iris Seignette van de afdeling Pathologie, begeleid door Erik Hooijberg en Gerrit Meijer. “Een kwaadaardige tumor bestaat niet alleen uit kankercellen, maar ook uit veel andere cellen zoals structuurcellen en cellen van het immuunsysteem”, zegt Iris, die onderzoekers ondersteunt en traint in beeldanalyse. “Het is van groot belang om te onderzoeken hoe al deze cellen zich gedragen en met elkaar communiceren. Onder de microscoop kunnen we dit visualiseren dankzij kunstmatige kleuren die we aan eiwitten hangen. Tot voor kort konden we zes tot acht eiwitten tegelijk in beeld brengen, maar met de nieuwe CODEX-technologie kunnen we tot 100 verschillende eiwitten kleuren in één enkel weefselplakje van ongeveer 3 micrometer dun. Deze technologie biedt zoveel meer context."

3 Irisseignette

Cellulaire caleidoscoop: kleurexplosie geeft schat aan informatie over cellen

Dit is een microscopische foto van menselijk weefsel uit een eierstoktumor, gekleurd met 26 unieke biomarkers met de CODEX-technologie. De kleuren maken het mogelijk om cellen en hun interacties tot in detail te bestuderen.
Iris Seignette Analist