Word ANIOS in het Antoni van Leeuwenhoek

21 jul. 2023 12:00

Elk jaar zien Lotte Heimans, Kishan Naipal en Nikè Büller, internist-oncologen in het Antoni van Leeuwenhoek, heel veel aniossen voorbij komen. Artsen niet in opleiding tot specialist – dat is wat de afkorting ANIOS betekent – werken veelal op de verpleegafdelingen en de spoedafdeling. “Het is een grote verandering vanuit de schoolbanken naar de echte kliniek”, begint Kishan te vertellen. “Je denkt: ‘Ik ben eindelijk afgestudeerd en ik ga aan de slag. Dan kom je op de afdeling en is er zo veel te leren’. Dat er nog veel te leren is, is geen probleem; er is een inwerkprogramma, je wordt begeleid en je zult merken dat je je als een speer gaat ontwikkelen. Je krijgt dagelijks supervisie, er is een onderwijsprogramma en we kijken ook naar jou als mens; hoe kun jij zo goed mogelijk je weg vinden hier? Hoe beleef je het?”

Oncologie in de kern

“Na een aantal maanden inwerken ga je ook in de avond-, nacht- en weekenddiensten meedraaien waarbij je 30 à 40 patiënten onder je hoede hebt. Je ziet de oncologie hier echt in zijn kern, op de verpleegafdelingen zie je veel ingrijpende situaties. Patiënten met bijwerkingen van chemotherapie, ziektes die erger worden en ook patiënten die overlijden. Natuurlijk word je ook daarin heel goed begeleid en zijn de supervisoren altijd beschikbaar voor ondersteuning en overleg.

Trots zijn op jezelf

Aniossen staan aan het begin van hun carrière. Het is meestal de eerste baan in het artsenvak. Velen willen zich daarna verder specialiseren of juist onderzoek gaan doen. Voor deze vervolgstappen is de ervaring die is opgedaan in een oncologisch ziekenhuis als het AVL een goede basis. En, als je hier als ANIOS hebt gewerkt, kun je patiënten begeleiden tijdens één van de moeilijkste fases in hun leven. Een bijdrage hieraan leveren is iets waar je trots op mag zijn.

Aan de wortel van nieuwste behandelingen

We zijn een Comprehensive Cancer Centre en wereldwijd goed aangeschreven. Als je bijvoorbeeld naar de twee grootste oncologiecongressen ter wereld gaat, in de VS en in Europa, staat er altijd wel iemand van het AVL op het hoofdpodium. Als ANIOS kom je dus vaak super gespecialiseerde behandelingen tegen die elders nog lang niet aan de orde zijn.

Hechte club

De ANIOS-club in het AVL is heel hecht. Die staan voor elkaar in en lossen problemen voor elkaar op. Eén keer in de week ontbijten ze samen, dan eten ze een croissantje en drinken ze koffie. Je moet dan ook niet storen, het is echt even de assistenten onder elkaar. Wij, als specialist en mentor, worden dan echt niet uitgenodigd.” Kishan kijkt nog eens peinzend, maar met een glimlach, over de tafel: “Ja, er zal dan wel geroddeld worden over ons…”

Vacature

Wil jij:

  • Een veelzijdig en uitgebreid inwerkprogramma en boeiend onderwijs?
  • Werken in een supergezellig en hecht team van ANIOS, internisten en verpleegkundigen?
  • Excellente en betrokken supervisie en coaching?

Dan zijn wij op zoek naar jou!