Winan van Houdt

Sinds 2017 werk ik als chirurg-oncoloog in het Antoni van Leeuwenhoek. Als chirurg heb ik me met name toegelegd op de behandeling van weke delen sarcomen, GIST tumoren en desmoid tumoren (fibromatose), alsmede melanomen, plaveicelcel carcinomen van de huid en andere zeldzamere tumoren. Samen met het gespecialiseerde Antoni van Leeuwenhoek sarcoomteam behandel ik weke delen sarcomen in alle delen van het lichaam, inclusief armen en benen, buik, thoraxwand en retroperitoneaal gelegen tumoren, en met het melanoom en huid team alle melanomen en andere huidtumoren, veelal in een meer gevorderd stadium.

Na mijn chirurgie-opleiding in het UMC Utrecht en het Antoni van Leeuwenhoek, heb ik mij met een KWF klinisch fellowship verder gespecialiseerd in sarcomen in enkele van de beste oncologische ziekenhuizen ter wereld in Milaan, Toronto en New York. Daarna heb ik als chirurg gewerkt in de ‘sarcoma and melanoma unit’ in het gespecialiseerde oncologische ziekenhuis ‘The Royal Marsden’ in London. De grote hoeveelheid kennis en ervaring die ik daar heb opgedaan pas ik nu toe in het Antoni van Leeuwenhoek.

Omdat het Antoni van Leeuwenhoek oncologische zorg wil leveren op wereldniveau, ben ik betrokken bij diverse internationale samenwerkingen op het gebied van sarcoomonderzoek, onder andere als secretaris van de sarcomen onderzoeksgroep van de European Organization for Research and Treatment of Cancer (EORTC) en als mede bestuurslid van de Trans-Atlantic Retroperitoneal Sarcoma Working Group (TARPSWG). Wij proberen ook in het AVL te kijken wat voor nieuwe behandelingen we toe kunnen passen voor onze patienten, al dan niet in studieverband, of dat we op z’n minst kunnen leren van alles wat we doen door goed te bij te houden wat we allemaal doen en of het nog beter kan.

In het sarcoom en melanoomteam in het Antoni van Leeuwenhoek wordt voor alle patiënten een individueel behandelplan gemaakt, afhankelijk van tumortype en tumor karakteristieken en individuele wensen van de patiënt. De behandeling bestaat meestal uit een operatie, vaak met aanvullende radiotherapie (bestraling) of ook met chemotherapie (sarcomen), immuuntherapie (melanomen) of andere gerichte medicijnen. Ook doe ik met drie collega's regelmatig een geïsoleerde ledemaat perfusie (isolated limb perfusion) waarbij chemotherapie door een arm of been wordt gespoeld voor meer vergevorderde sarcomen en melanomen, wat maar in drie ziekenhuizen in Nederland mogelijk is. Vanwege dit alles is het Antoni van Leeuwenhoek voor mij de ideale plek in Nederland om hoogstaande zorg te bieden aan sarcoom en melanoom patiënten met de meest moderne behandelstrategieën en met behoud van zoveel mogelijk kwaliteit van leven.