Psychologie en seksuologie

Het krijgen van kanker en het leven met kanker is vaak zeer ingrijpend. Ondanks de ondersteuning van uw arts, verpleegkundigen en naasten, kunt u vastlopen op psychisch vlak. Schakelt u dan tijdig hulp in van een psycholoog of seksuoloog en wacht niet tot na de medische behandeling. Uw specialist kan u naar ons verwijzen. Wij hebben specifieke kennis van de psychische problemen en psychologische behandeling bij (erfelijke) kanker.

Contact

Telefoonnummer: 020 – 512 9111
E-mailadres: secretariaat.ckvl@nki.nl

U vindt de psychologen en seksuologen in het Centrum voor Kwaliteit van Leven op polikliniek 4.

Uw specialist, ziekenhuispsychiater of medisch maatschappelijk werker in het Antoni van Leeuwenhoek kan u naar onze psychologen en seksuologen verwijzen. Ook de ondersteuningsconsulent kan u, in overleg met een specialist, naar ons verwijzen. U kunt zich niet zelf bij ons aanmelden, maar u kunt wel aangeven bij uw specialist dat u een psycholoog nodig denkt te hebben. Aan medisch psychologische diagnostiek en behandeling in het Antoni van Leeuwenhoek zijn voor u geen extra kosten verbonden.

Ons team

Wij bieden de volgende hulp:

Medische psychologie en seksuologie

U kunt bij de psycholoog terecht met psychische klachten die samenhangen met uw ziekte, zoals depressie, angst, paniek, trauma en problemen op relationeel en seksuologisch gebied. Ook complexe keuzeproblemen rondom erfelijkheid en kanker kunnen onderwerp zijn van een psychologische behandeling. De psycholoog onderzoekt met u hoe u het beste uw klachten kunt verminderen en hoe u kunt omgaan met uw emoties. De seksuoloog brengt complexe seksuele problematiek na kanker in kaart en behandelt kortdurend.

Wat doen we voor u?

  • U kunt onder meer bij ons terecht met problemen op het gebied van depressie, angst, paniek, verwerking, slaap, relatie, zelfbeeld, beslissingen en zingeving. Ook kunt u met ons praten over complexe keuzeproblemen rondom erfelijkheid en kanker.
  • Het eerste gesprek bij de psycholoog is een intakegesprek. Dit is een verkennend gesprek waarin we vragen stellen over de aard en omvang van uw klachten en de betekenis die uw klachten hebben voor uw huidige leven en dat van uw naasten. Ook kunnen we een aantal diagnostiek-ondersteunende vragenlijsten afnemen.
  • Wanneer er psychologische behandeling nodig is, adviseert de psycholoog welke behandeling het beste bij u past. Medisch psychologische behandeling is meestal kortdurend en gericht op de klachten die met uw ziekte te maken hebben. Het kan ook zijn dat u wordt doorverwezen voor (langduriger) psychologische behandeling buiten het ziekenhuis.

Klinische neuropsychologie

Wanneer u cognitieve problemen ervaart, zoals problemen met onthouden of concentreren, kan de neuropsycholoog gericht in kaart brengen waar u tegen aanloopt en adviezen geven over hoe u minder last kunt hebben van dergelijke klachten. Indien nodig helpt de neuropsycholoog met een verdere verwijzing voor bijvoorbeeld cognitieve revalidatie.