Lustrumsymposium Supportive Care Team 11 oktober 2019

Bollen

Lustrumsymposium Supportive Care Team

11 okt 2019 12:00 - 18:00, Antoni van Leeuwenhoek

Palliatieve zorg de komende 10 jaar: de complexiteit van levensverlenging

De afgelopen jaren heeft de behandeling van kanker vele nieuwe en positieve wendingen gekend, waarbij er veel winst behaald is in het verlengen van het leven. Kanker als chronische ziekte lijkt hierdoor dichterbij te komen. Veel behandelingen blijven echter palliatief van origine; verlenging maar geen genezing. Daarmee ontstaan nieuwe problemen, waarbij prognoses onduidelijker worden en mensen vele fysieke en psychische klachten kunnen hebben die langdurig aanwezig zijn en veel impact hebben op de kwaliteit van leven. Keuzes worden ingewikkelder, leven met beperkingen steeds heftiger.

In dit symposium willen we vanuit medisch perspectief bezien wat er in dit spanningsveld gebeurt. Vanuit de optiek van medisch oncologen en longartsen, pijnartsen en, last but not least, de palliatieve geneeskunde. We staan op een punt waarop de klassieke palliatie zal moeten adapteren aan een langere overleving met alle uitdagingen van dien. Wat zijn de opties? Hoe gaan we om met onduidelijke prognoses en perspectieven? En wat staat ons te doen in het komend decennium?

In een middag bespreken medisch oncologen, longarts, pijnarts en palliatief arts de uitdagingen, opties en vergezichten vanuit hun vakgebied. En dagen u uit om gestalte te geven aan optimale palliatie in een nieuw tijdperk.

Namens het Supportive Care Team van het Antoni van Leeuwenhoek,

Cecile Grootscholten, Sonja Koch, Ella van de Reep, Merel van Klinken, Tjomme de Graas

De doelgroep

Het symposium is voor internist-oncologen, longartsen, pijnarten, artsen binnen de palliatieve zorg en palliatieve teams, huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde, AIOS en ANIOS in deze 'velden', verpleegkundig specialisten binnen de oncologie en andere geïnteresseerden.

Accreditatie

Accreditatie wordt aangevraagd voor 3 punten bij: ABAN en V&VN.

De sprekers

Programma

12.00 uur: Registratie en ontvangst met broodjes

DEEL 1
12.50 uur: Introductie (Emile Voest)
13.00 uur: Perspectief van de medisch oncoloog - chemotherapie/hormonale therapie (Jacqueline Stouthard) 13.30 uur: Perspectief van de medisch oncoloog - immuuntherapie (Sofie Wilgenhof)
14.00 uur: Perspectief van de medisch oncoloog - afzien van/ geen behandeling (Gabe Sonke)

14.30-15.15 uur: Pauze

DEEL 2
15.15 uur: Perspectief van de longarts (Wanda de Kanter) 15.45 uur: Perspectief van de pijnarts (Mischa Simon)
16.15 uur: Perspectief van het Supportive Care Team (Tjomme de Graas)

16.45-18.00 uur: Feestelijke borrel

Zie hier ook het de folder van het symposium.