Gynaecoloog Willemien van Driel wint Ovacure Challenge 2022 voor onderzoek naar eierstokkanker

Willemien van Driel, gynaecoloog bij het Antoni van Leeuwenhoek, deed mee met de Ovacure Challence in Denemarken en won met haar team €150.000,-. Deze wedstrijd wordt georganiseerd door een Deense non-profit organisatie die onderzoek naar eierstokkanker wil bevorderen. Er deden onderzoekers en artsen mee vanuit de hele wereld. Een van de sleutels tot dit succes was dat het Antoni van Leeuwenhoek als expertisecentrum voor zeldzame gynaecologische tumoren zowel weefsel als klinische data paraat heeft om direct te kunnen gebruiken in dit onderzoek.

“Gedurende twee dagen komen er veertig onderzoekers en artsen bij elkaar om samen te bedenken hoe we eierstokkanker beter kunnen behandelen. Tijdens de eerste dag worden groepjes gevormd die één van deze ideeën verder gaan uitwerken.” legt Willemien uit. “En op dag twee moet je als groepje dat plan voor een onderzoek pitchen. Het is dus een enorme snelkookpan. We moesten snel werken, er was geen tijd voor formaliteiten. Het leuke was dat iedereen daardoor makkelijk kennis deelde om zo snel mogelijk samen een onderzoeksvoorstel te schrijven.”

Giant Cell

“We hebben gewonnen met ons voorstel om onderzoek te doen naar de zogenoemde Giant Cell die bij één type eierstokkanker veel voorkomt. We vermoeden dat deze cellen zich slapende kunnen houden tijdens de behandeling met chemotherapie. Na de behandeling kunnen ze weer ontwaken en verder uitgroeien waardoor de ziekte terugkeert. We willen meer weten over hoe deze cellen dat doen en daarmee kijken of dit ook mogelijkheden biedt voor nieuwe behandelingen.”

Bijdrage van het AVL

“Het begint ermee dat we deze Giant Cell makkelijker willen herkennen. Daarvoor kijken we door de microscoop en gebruiken we steeds meer kunstmatige intelligentie (AI) om ons te helpen deze herkenningen te doen. Verder hebben we bij het AVL veel materiaal verzameld, zowel weefsel als klinische data die daarbij hoort. Dat kunnen we ook gebruiken in dit onderzoek.”

Eierstokkanker

“Mensen vergeten wel eens dat eierstokkanker weliswaar zeldzaam is, maar ook erg dodelijk. Deze ziekte geeft in het begin weinig klachten en wordt daardoor vaak pas ontdekt als er al uitzaaiingen zijn. Vaak is een eerste behandeling wel succesvol, maar komt de ziekte alsnog terug. Het is dan moeilijker te behandelen, met een hoog sterftecijfer tot gevolg. Dus het is heel goed dat er meer onderzoek naar komt en dat er op deze manier meer aandacht voor wordt gegenereerd.

De €150.000 die we hebben gewonnen, wordt gestoken in een eerste onderzoek. We hopen daarmee voldoende resultaten te halen om uiteindelijk een groter vervolgonderzoek te kunnen doen."